Pamiętasz tego śmiesznego marynarza z bajki? Popeye po zjedzeniu puszki szpinaku stawał się silny i odważny. W ten sposób próbuje się także od lat przekonać dzieci do zjadania tych zielonych liści, choć bądźmy szczerzy, także niewielu dorosłych go lubi. A szkoda, ponieważ szpinak rzeczywiście jest źródłem zdrowia i warto go włączyć do swojej diety. Przede wszystkim powinny go spożywać osoby, którym brakuje żelaza. Poza tym, jest on bogaty w witaminę C oraz przeciwutleniacze. Niestety, wcale nie tak łatwo przemycić go do jadłospisu. Ma on charakterystyczny oraz specyficzny smak, który odpowiada zdecydowanej mniejszości. Może jednak za sprawą czosnku, makaronu oraz dwóch rodzajów sera, będziemy bardziej skorzy, żeby go zjeść? Poznaj bardzo prosty przepis na szpinakową zapiekankę, którą przygotuje nawet ktoś bez kulinarnego doświadczenia. Czytaj więcej »
jackstratford