Wegetariańskie lasagne dla każdego

Opiekun artykułu: arnirbk
Advertising
Wegetariańskie lasagne dla każdego

Wegetariańskie lasagne dla każdego

Dla niektórych dieta wegetariańska wydaje się abstrakcją, zestawem gotowanych lub surowych warzyw, które nie niosą ze sobą żadnego urozmaicenia. Jest to duży błąd, ponieważ dania wegetariańskie są często bardzo smaczne i zdrowe, pod warunkiem że lubi się warzywa. Można się o tym przekonać, przygotowując wegetariańskie lasagne.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Żeby wykonać dobrą lasagne, trzeba przygotować odpowiednie składniki, ważne jest zadbanie o ich świeżość. Wśród niezbędnych elementów potrzebne są:
    * 2 cukinie,
    * 2 cebule,
    * 2 puszki pomidorów,
    * 2 łyżki oliwy,
    * 2 łyżki mąki,
    * 2 łyżki masła,
    * 2 ząbki czosnku,
    * 10 dag parmezanu,
    * 40 dag makaronu lasagne,
    * 4 gałązki bazylii,
    * 3 gałązki oregano,
    * 0,5 l mleka,
    * pieprz,
    * sól.
    Przydatne jest również nieduże, lecz wysokie naczynie żaroodporne, w którym wygodnie piecze się potrawę.

  • Krok pierwszy

    Obie cebule obrać z łupinek, posiekać na drobne kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni, a następnie wrzucić na nią cebule i zeszklić. Uważać, żeby nie przypalić.Pomidory z puszki wraz z zalewą dodać do cebuli. Rozgnieść pomidory na mniejsze kawałki drewnianą łyżką albo widelcem. Doprawić bazylią, oregano, pieprzem oraz solą. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu. Gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W osobnym naczyniu, najlepiej w rondelku, roztopić masło i dodać do niego mąkę, mieszając tak, żeby nie pozostały w nim żadne grudki. Lekko zasmażyć, po czym dodać mleko i cały czas mieszać. Doprawić pieprzem i solą, pozostawić do przestudzenia, a następnie dodać parmezan.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cukinię umyć i pokroić na plasterki. Przygotować naczynie żaroodporne albo prostokątną formę. Na jej dnie rozprowadzić trochę beszamelu, ułożyć makaron lasagne, polać sosem pomidorowym i położyć na nim plasterki cukinii. W taki sposób wykonać jeszcze kilka warstw, aż do wykorzystania wszystkich składników. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec 50 minut. Podawać jeszcze ciepłe i dodatkowo posypane serem.

Popularne tagi
  • przepis na makaron z łososiem
  • przepis na makaron ze szpinakiem i pomidorami
  • zdrowe odżywanie
  • fettuccini alfredo
  • sos z tuńczykiem
  • przepis na lasagne bolognese
  • dania z makaronem
  • rozmaryn
  • sezon na kalafiora
  • kurczak
  • przepis na spaghetti z awokado
  • przepis na makaron z awokado
  • spaghetti z sosem pieczarkowym
  • spaghetti z alkoholem
  • danie obiadowe