Przepis na naleśniki z nadzieniem czekoladowo-bananowym
Przepis na naleśniki z nadzieniem czekoladowo-bananowym
Czekolada oraz banany to połączenie idealne. Ten duet sprawdza się w każdym wydaniu i smakuje dzieciom oraz dorosłym. Banany podane z czekoladą na deser ucieszą naprawdę każdego, dlatego warto łączyć je ze sobą w różnych konfiguracjach. Poniższy przepis na czekoladowo-bananowe naleśniki może być potratowany zarówno jako receptura deserowa, jak i receptura na obiad w wersji rozkosznie słodkiej.
Ciasto na naleśniki:
Nadzienie:
Przygotowanie ciasta na naleśniki
Do miski wbij dwa jajka, a następnie posól je odrobinę oraz dodaj cukier. Rozkłóć je trochę, a następnie dodaj wodę oraz mleko i zacznij intensywnie mieszać. W czasie mieszania stopniowo dodawaj mąkę. Kiedy zobaczysz, że ciasto jest gotowe (ma gęstą konsystencję, jak pełnotłusta śmietana), wówczas odstaw je na czas przygotowania nadzienia. Nie smaż od razu.
Przygotowanie nadzienia
Do garnuszka nalej wody i postaw go na ogniu. Na garnek połóż miskę i zacznij rozpuszczać czekoladę mleczną oraz gorzką w kąpieli wodnej. Kiedy już się rozpuści, zdejmij miskę i odczekaj chwilę, a następnie, cały czas mieszając, wlewaj do niej śmietankę. Tak powstanie sos.
Smażenie naleśników
Teraz pora na smażenie naleśników. Na bardzo rozgrzaną patelnię wlej partię ciasta i po około minucie przewróć je na drugą stronę. Z tej porcji powinno wyjść 8 naleśników.
Składanie naleśników
Banany pokrój w cienkie plastry. Powierzchnię naleśnika wysmaruj lekko sosem, uważając, aby brzegi pozostały puste. Następnie na ćwiartkę naleśnika połóż plastry banana i złóż go w trójkąt. Postępuj tak samo z każdym naleśnikiem.
Serwowanie
Podawaj na porcję po dwa naleśniki, polane dodatkowo sosem czekoladowym. Możesz posypać je cukrem pudrem, dodać listek mięty lub dołożyć kulkę lodów waniliowych. Smacznego!