Przepis na naleśniki z nadzieniem czekoladowo-bananowym

Opiekun artykułu: zunia
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 45 min.
Advertising
Przepis na naleśniki z nadzieniem czekoladowo-bananowym

Przepis na naleśniki z nadzieniem czekoladowo-bananowym

Czekolada oraz banany to połączenie idealne. Ten duet sprawdza się w każdym wydaniu i smakuje dzieciom oraz dorosłym. Banany podane z czekoladą na deser ucieszą naprawdę każdego, dlatego warto łączyć je ze sobą w różnych konfiguracjach. Poniższy przepis na czekoladowo-bananowe naleśniki może być potratowany zarówno jako receptura deserowa, jak i receptura na obiad w wersji rozkosznie słodkiej.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Ciasto na naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej

2 jajka

1 szklanka mleka

1 szklanka wody gazowanej

1 łyżka oleju

szczypta soli

2 łyżki cukru

Nadzienie:

100 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

4 dojrzałe banany

200 ml słodkiej śmietanki do kawy

Ciasto na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka oleju szczypta soli 2 łyżki cukru Nadzienie: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 4 dojrzałe banany 200 ml słodkiej śmietanki do kawy
  • Przygotowanie ciasta na naleśniki

    Przygotowanie ciasta na naleśniki

    Do miski wbij dwa jajka, a następnie posól je odrobinę oraz dodaj cukier. Rozkłóć je trochę, a następnie dodaj wodę oraz mleko i zacznij intensywnie mieszać. W czasie mieszania stopniowo dodawaj mąkę. Kiedy zobaczysz, że ciasto jest gotowe (ma gęstą konsystencję, jak pełnotłusta śmietana), wówczas odstaw je na czas przygotowania nadzienia. Nie smaż od razu.

  • Przygotowanie nadzienia

    Do garnuszka nalej wody i postaw go na ogniu. Na garnek połóż miskę i zacznij rozpuszczać czekoladę mleczną oraz gorzką w kąpieli wodnej. Kiedy już się rozpuści, zdejmij miskę i odczekaj chwilę, a następnie, cały czas mieszając, wlewaj do niej śmietankę. Tak powstanie sos.

  • Smażenie naleśników

    Smażenie naleśników

    Teraz pora na smażenie naleśników. Na bardzo rozgrzaną patelnię wlej partię ciasta i po około minucie przewróć je na drugą stronę. Z tej porcji powinno wyjść 8 naleśników.

  • Składanie naleśników

    Banany pokrój w cienkie plastry. Powierzchnię naleśnika wysmaruj lekko sosem, uważając, aby brzegi pozostały puste. Następnie na ćwiartkę naleśnika połóż plastry banana i złóż go w trójkąt. Postępuj tak samo z każdym naleśnikiem.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Podawaj na porcję po dwa naleśniki, polane dodatkowo sosem czekoladowym. Możesz posypać je cukrem pudrem, dodać listek mięty lub dołożyć kulkę lodów waniliowych. Smacznego!