Przepis na prostą zapiekankę ze szpinakiem
Przepis na prostą zapiekankę ze szpinakiem
Pamiętasz tego śmiesznego marynarza z bajki? Popeye po zjedzeniu puszki szpinaku stawał się silny i odważny. W ten sposób próbuje się także od lat przekonać dzieci do zjadania tych zielonych liści, choć bądźmy szczerzy, także niewielu dorosłych go lubi. A szkoda, ponieważ szpinak rzeczywiście jest źródłem zdrowia i warto go włączyć do swojej diety. Przede wszystkim powinny go spożywać osoby, którym brakuje żelaza. Poza tym, jest on bogaty w witaminę C oraz przeciwutleniacze. Niestety, wcale nie tak łatwo przemycić go do jadłospisu. Ma on charakterystyczny oraz specyficzny smak, który odpowiada zdecydowanej mniejszości. Może jednak za sprawą czosnku, makaronu oraz dwóch rodzajów sera, będziemy bardziej skorzy, żeby go zjeść? Poznaj bardzo prosty przepis na szpinakową zapiekankę, którą przygotuje nawet ktoś bez kulinarnego doświadczenia.
Gotowanie makaronu
W pierwszej kolejności należy ugotować makaron. Najlepiej wybrać wstążki, świderki albo rurki. Do tej potrawy nie nada się jednak spaghetti.
Ugotuj makaron tak, jak zaleca to producent na opakowaniu. Pamiętaj jednak, aby ugotować go al dente, ponieważ będzie on potem jeszcze zapiekany w piekarniku. Jeśli chcesz, aby potrawa była zdrowsza, użyj makaronu pełnoziarnistego.
Podsmażanie szpinaku
Szpinak umyj dokładnie, a następnie przełóż na durszlak, aby obsechł. W tym czasie pokrój cebulkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej dwie łyżki z oliwy z oliwek i kiedy tłuszcz będzie już gorący, wrzuć cebulkę. Podsmażaj ją przez kilka minut, aż się zeszkli, uważając na to, aby się nie spaliła, gdyż wówczas będzie gorzka.Do zeszklonej cebulki dodaj odcedzony szpinak. Podsmażaj go przez chwilę (zacznie się znacząco kurczyć), dopraw go solą (tylko odrobinę, do smaku) i pieprzem, a następnie dodaj trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Jeśli nie masz praski do czosnku, to pokrój go po prostu bardzo drobno. Pamiętaj, żeby dokładnie wymieszać szpinak z czosnkiem.
Dodawanie fety
Kiedy szpinak zmniejszył już swoją objętość i podsmażył się, dodaj ser feta bardzo drobno pokrojony lub połamany. Do krojenia fety używaj nici. Podsmażaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż ser feta rozpuści się nieco i zmiesza ze szpinakiem.Wyłącz ogień. Na patelnię wrzuć odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj.
Przekładanie zapiekanki
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Następnie wyłóż na dno połowę makaronu ze szpinakiem i fetą. Wyrównaj pierwszą warstwę i posyp ją obficie żółtym serem. Następnie wyłóż pozostałą część makaronu i także posyp serem.Zapiekaj przez około 25 minut w temperaturze 180°C. Zapiekankę serwuj na ciepło. Smacznego!