Jak zrobić smaczne jajka w koszulkach?
Jak zrobić smaczne jajka w koszulkach?
Jajka w koszulkach to jedno z popularniejszych dań, jakie można podać na śniadanie i nie tylko. Świetnie nadaje się również jako przekąska, ale najpierw trzeba je przyrządzić w poprawny sposób. Nie jest to bardzo skomplikowane, jednak wymaga sprawdzonego przepisu, który podajemy w poniższym artykule.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania smacznych jajek w koszulkach potrzebne będą świeże produkty, wśród nich:
* 4 jajka,
* 1 łyżeczka soli,
* 2 łyżki octu,
* 1 l wody.
Przydadzą się również dodatki do podania, w tym:
* masło,
* pieprz,
* kiełki,
* 4 kromki ciabatty.Krok pierwszy
Wodę przelać do garnka. Posolić i doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień pod garnkiem, żeby wrzenie nie było zbyt intensywne. Chleb przypiec w tosterze.
Krok drugi
Do wrzącej wody wlać ocet. Zamieszać, żeby tworzył z wodą jedną całość. Jajko wbić do niewielkiej miseczki, uważając, żeby żółtko nie zostało zniszczone.
Rozpocząć mieszanie wody. Gdy stworzy się w niej wir, zacząć powoli wlewać jajko w sam środek wiru.
Krok trzeci
Jajko gotować przez 3 minuty, a następnie wyjąć z wody łyżką cedzakową. Tosty posmarować masłem i każde gotowe jajko układać na pieczywie. Dla poprawy smaku posypać pieprzem oraz zdrowymi kiełkami.