Ciekawy przepis na bułeczki truskawkowe
Ciekawy przepis na bułeczki truskawkowe
Co zrobić, kiedy zwykłe ciasto z truskawkami jest nudne i nie ma się na nie ochoty? Odpowiedź jest prosta. Należy wykonać bułeczki z truskawkami, które będą idealnym daniem na śniadanie, drugie śniadanie i podwieczorek. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli.
Składniki na bułeczki
Do przygotowania bułeczek potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 2 szklanki mąki pszennej,
* 1/2 szklanki cukru brązowego,
* 1/2 szklanki truskawek,
* 2 łyżki śmietany kremówki,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 2 łyżeczki soli,
* 2 łyżeczki olejku waniliowego,
* 1 jajko,
* 90 g zimnego masła.Etap pierwszy
Na początku pracy rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub pergaminem.Do miski przelać kremówkę, dodać cukier. Truskawki zmiksować w blenderze i dołączyć do pozostałych składników. Miksować aż do połączenia się elementów i odstawić na bok.
Etap drugi
Mąkę wymieszać z proszkiem i wsypać do czystej miski. Dodać sól. Następnie posiekać do mąki zimne masło i rozpocząć zagniatanie dłońmi. Składniki powinny przyjąć konsystencję okruszków. Do masy z kremówki wbić jajko oraz esencję waniliową. Wymieszać lub delikatnie zmiksować, a następnie dodać do okruszków i rozrobić widelcem, aż wszystkie elementy połączą się ze sobą.
Etap trzeci
Przygotowane ciasto przełożyć na stolnicę lub bezpośrednio na blat i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Przy pomocy dłoni uformować ciasto na wysokość 2 centymetrów. Można je rozwałkować, jednak jest dość mokre, więc może sprawić to spory problem.
Etap czwarty
Z przygotowanego ciasta wyciąć – przy pomocy szklanki – bułeczkę. Każdą kolejną kłaść na blasze do pieczenia. Gdy blaszka będzie zapełniona, wstawić ją do piekarnika i pozostawić do pieczenia na 15 – 20 minut. Wykałaczką można sprawdzać, czy są upieczone.Po wykonaniu ostudzić lekko bułeczki i podawać razem z kawą albo herbatą. Można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne.