Podstawowe zasady filetowania śledzi

Opiekun artykułu: karlis
Advertising
Podstawowe zasady filetowania śledzi

Podstawowe zasady filetowania śledzi

Dobrego śledzika miło jest zjeść, zwłaszcza że jest to ryba zdrowa, o doskonałym smaku. W sklepie można zakupić śledzia przygotowanego na różne sposoby, jednak nie zawsze sklepowy jest tym samym, co zrobiony własnoręcznie. Poza dodaniem przypraw albo sosu do ryby dobrze jest wiedzieć, w jaki sposób filetować delikatne śledzie, aby zachować ich doskonały smak.

Advertising
Advertising
  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Przygotować całego marynowanego w soli śledzia oraz ręczniki papierowe i nóż. Ręcznikami zakryć blat kuchenny, na którym będzie filetowana ryba. Położyć ją na niej dokładnie, sprawdzając przy tym, czy ryba nie wygląda na nieświeżą. Po sprawdzeniu odciąć delikatnie głowę ryby.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Po odcięciu głowy rybie zacząć ją delikatnie nacinać wzdłuż, otwierając rybę, jednak nie przecinając jej na tym etapie na dwie części. Trzeba stworzyć sobie dostęp do rybich wnętrzności, jednak bez szarpania mięsa, dlatego nacinanie powinno być delikatne. Po zrobieniu nacięcia wyciągnąć z ryby wszystkie wnętrzności. Najlepiej robić to ręką w rękawiczce, jeżeli dotykanie rybich organów budzi dyskomfort.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Gdy wnętrzności znajdą się już w koszu, należy sięgnąć po nóż i oczyścić przy jego pomocy środek ryby, wybierając zbędne resztki. Wystarczy odchylać jeden z boków śledzia i zbierać nożem to, co zbędne. Po wykonaniu tego, tym samym nożem przeciąć rybę wzdłuż dobrze widocznego kręgosłupa.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Wciąż z nożem w ręku zacząć delikatnie ściągać skórę ze śledzia, równo z obu stron, uważając, żeby nie uszkodzić ani nie wyrwać mięsa z boków. Po usunięciu skóry pozbyć się również ogona, który do niczego nie jest potrzebny, a następnie usunąć ości. Czasami udaje się to niemal jednym pociągnięciem i wraz z usuwaniem kręgosłupa odchodzą i one. Jeżeli nie wszystkie uda się wydostać, można poprawić w dalszym etapie działania.

  • Piąty krok

    Po usunięciu kręgosłupa i większości ości przejść do wybierania palcami pozostałych ości. Jest to trochę czasochłonne i niezbyt przyjemne, jednak pozwoli na uzyskanie filetów, które można jeść bez żadnych przeszkód oraz obaw. Gdy uznasz, że filetowanie jest zakończone, filety będą nadawały się do obróbki i podawania ze śmietaną, buraczkami, z octem lub innymi dodatkami, które podkreślą smak śledzi.

Popularne tagi
  • przygotowanie naleśników
  • sposób gotowania kukurydzy
  • galaretka truskawkowa
  • ciasto czekoladowe
  • zasady gotowania
  • przepis na placki z wiśniami
  • obieranie awokado
  • babka z kakao
  • składniki ciasta
  • pasta z awokado
  • popcorn
  • drugie śniadanie
  • surówka z kapusty kiszonej
  • zapiekanka
  • sztywna piana