Jak zrobić czekodżem?

Opiekun artykułu: mattek
Advertising
Jak zrobić czekodżem?

Jak zrobić czekodżem?

Dzieci uwielbiają smarować swoje kanapki Nutellą. Dużo mnie, niestety, lubią jeść owoce. Można jednak sprytnie połączyć te dwa elementy i za pomocą niewielu składników wyczarować pyszny dżem śliwkowo-czekoladowy, przypominający swoją konsystencją, zapachem oraz wyglądem popularny krem śniadaniowo-deserowy. Taki czekodżem (inna nazwa: śliwkowa nutella) może zostać wykorzystany do smarowania chleba, ale także do słodkich wypieków. Wypróbuj go już dziś!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

2,5 kg śliwek

1 kilogram cukru

2 opakowania cukru waniliowego

1 tabliczka gorzkiej czekolady (90-100 g)

200 g kakao gorzkiego (wedlowskie lub to z wiatraczkiem)

  • Przygotowania

    Przygotowania

    Uszykuj kilka wyparzonych wcześniej słoików oraz nakrętek. Muszą one być suche oraz pozbawione zapachu wcześniejszych przetworów.

    Śliwki umyj, a następnie wyciągnij ze wszystkich pestki. Nie obieraj ich ze skórki.

  • Dżem

    Następnie postępuj tak, jak przy robieniu zwykłego owocowego dżemu. Śliwki pokrojone w ćwiartki wrzuć do garnka z głębokim dnem, do którego dżem nie będzie zbytnio przywierał. Gotuj je na małym ogniu, aż śliwki zaczną się rozpadać, tworząc konsystencję dżemu. Możesz przyspieszyć ten proces i zblendować owoce. Wrzuć do garnka całą przewidzianą porcję cukru.Owoce należy gotować z cukrem przez około dwie godziny, co jakiś czas mieszając, a następnie dodać do nich pokruszoną gorzką czekoladę, cukier waniliowy oraz kakao. Potem wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut.

  • Słoiki

    Słoiki

    Ciągle gorący dżem przelewamy ostrożnie do słoików i szczelnie je zakręcamy, a następnie odwracamy i stawiamy na nakrętkach. Tak pozostawionych naczyń nie ruszamy aż do momentu ich całkowitego ostygnięcia. Potem możemy przenieść je do spiżarni. Smacznego!