Jak zrobić pyszne kulki morelowe z kokosem?
Jak zrobić pyszne kulki morelowe z kokosem?
Morelowe kuleczki to znakomity i długotrwały deser. Zasmakuje dzieciom, zasmakuje dorosłym, ze względu na swój doskonały smak, choć nie jest to jego jedyna zaleta. W kuleczkach owocowych kryje się wiele wartości odżywczych, dlatego są dobrym smakołykiem również w czasie diety, kiedy ma się ochotę na słodkie, lecz niezbyt kaloryczne. Chcesz spróbować morelowego przysmaku? Podążaj za naszymi instrukcjami.
Potrzebne produkty spożywcze
Żeby zrobić zdrowy przysmak, niezbędne są odpowiednie produkty spożywcze, najlepiej bardzo dobrej jakości, w tym:
* 200 g moreli suszonych,
* 65 g wiórków kokosowych,
* 50 g migdałów mielonych,
* 1 łyżka soku z pomarańczy,
* 2 łyżki wody,
* 2 łyżki syropu klonowego (można zamienić na miód płynny),
* 3 łyżki kiełków pszenicy.
Krok pierwszy
Wszystkie suszone morele włożyć do blendera. Zmiksować je dokładnie na gładką masę. Suszone morele nie są bardzo twarde, jednak warto miksować je na średnich obrotach przynajmniej przez 1 minutę, żeby mieć pewność, że papka będzie gładka. Po zakończeniu miksowania wlać sok pomarańczowy oraz wodę, pozostawiając na 1 minutę do namoknięcia.
Krok drugi
Gdy morele namokną, dosypać do nich wiórki kokosowe, syrop klonowy bądź miód, migdały mielone oraz kiełki pszenicy. Ponownie zacząć miksować, aż do połączenia się składników w gładką pastę. Żaden składnik nie powinien być osobno, więc warto poświęcić miksowaniu trochę czasu.
Krok trzeci
Z powstałej masy zacząć lepić kuleczki. Jeśli masa klei się do rąk, można posmarować je mąką. Gotowe kuleczki obtaczać w wiórkach kokosowych i odkładać na tackę do zastygnięcia w nowej formie. Następnie przełożyć je do plastikowego pojemniczka z pokrywką i przechowywać je w nim aż do chwili podania. Przechowywane w taki sposób kuleczki przetrwają w dobrym stanie oraz smaku przez tydzień.