Smaczne ciastka czekoladowe z polewą – jak je przyrządzić?
Smaczne ciastka czekoladowe z polewą – jak je przyrządzić?
Czekolada zawsze cieszy oczy i podniebienie. Nic więc dziwnego, że ciasteczka czekoladowe mogą cieszyć je podwójnie. Zamiast polować na takie smakołyki w sklep,ie wykonaj je samodzielnie. Nie jest to trudne, a można zrobić ich naprawdę dużo w krótkim czasie. Ciasteczka z polewą czekoladową nadają się świetnie zarówno na podwieczorek, jak i na słodki podarunek dla bliskiej osoby.
Jakich składników potrzebujesz?
Pierwszym krokiem powinno być przygotowanie dobrych, świeżych składników, które zapewnią ciasteczkom odpowiedni smak. Potrzebne są w szczególności:
* 400 g mąki pszennej,
* 400 g masła,
* 150 g cukru,
* 60 g kakao,
* 2 żółtka,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 tabliczka czekolady.
Krok pierwszy
Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski, wsypać cukier i zacząć ucierać oba składniki mikserem albo kulą do ucierania, jeśli woli się sposoby tradycyjne. Gdy oba produkty połączą się w puszystą masę, dodać do nich żółtka, nie przerywając ucierania. Puszysta masa na tym etapie to gwarancja sukcesu na końcu pieczenia.
Krok drugi
W osobnej misce połączyć ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, a następnie dodać do masy maślanej. Nadal ucierać mikserem, łącząc składniki w jedną całość. Uzyska się w ten sposób ciasto, z którego powstaną słodkie ciasteczka.
Krok trzeci
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozpocząć formowanie ciastek. Mogą być małe, duże, w zależności od własnych chęci. Gotowe ciasteczka odkładać na blaszkę, a kiedy zapełni się cała, wsunąć ją do piekarnika. Piec przez 18 – 20 minut.Pod koniec pieczenia się ciasteczek zająć się przygotowaniem polewy. Połamać czekoladę do garnuszka i rozpuścić ą w kąpieli wodnej, czyli wkładając garnek z nią do większego garnka z gorącą wodą. Dzięki działaniu ciepła oraz pary czekolada się rozpuści. Można, choć to nie konieczne, dodać 1 łyżkę mleka dla zapewnienia bardziej płynnej konsystencji. Gotowe ciastka polać czekoladową polewą albo zanurzyć w niej. Ciasteczka są gotowe, kiedy polewa zastygnie.