Jak gotować kukurydzę?

Opiekun artykułu: magaju
Advertising
Jak gotować kukurydzę?

Jak gotować kukurydzę?

Kukurydza nie jest w Polsce tak popularna, jak w Meksyku, jednak stopniowo zdobywa sobie uznanie. Zazwyczaj jadana jest w okresie wakacyjnym. W miejscowościach wczasowych można zobaczyć budki, w których jest sprzedawana i cieszy się wielkim wzięciem. Żeby nie musieć raczyć się kukurydzą jedynie podczas urlopu, proponujemy kilka wskazówek, jak przygotować dobrą kukurydzę we własnej kuchni.

Advertising
Advertising
  • Kilka słów o kukurydzy

    Kilka słów o kukurydzy

    Kukurydza jest bardzo zasobna w składniki odżywcze. Znajduje się w niej duża ilość witaminy B, jak również fosfor, żelazo oraz magnez. W Polsce uprawia się obecnie kukurydzę cukrową, która ma duże walory smakowe, lecz nie tylko. Jest pomocna w tworzeniu diety bezglutenowej, można z niej wyrabiać mąkę kukurydzianą, która zastąpi inne rodzaje mąki. Kukurydza może stanowić również element diety odchudzającej, ponieważ dobrze wypełnia żołądek, musi być tylko dietetycznie przyrządzona.W zamierzchłych czasach Majowie, dla których była podstawą wyżywienia, uważali, że ludzkość została ulepiona z ciasta kukurydzianego.

  • Sposoby podania kukurydzy

    Kolby kukurydzy nie muszą być nudnym daniem. Można je bowiem przygotować na bardzo wiele sposobów i znaleźć swój ulubiony. Najpopularniejsza jest kukurydza prażona, czyli popcorn. Innymi sposobami jest gotowanie kukurydzy albo jej grillowanie. Warto również pamiętać, że to z kukurydzy są wytwarzane popularne płatki kukurydziane, olej oraz mączka.

  • Przygotowanie do gotowania

    Przygotowanie do gotowania

    Wybierając kolby kukurydzy, należy wybrać zdrowe egzemplarze o dużych, żółtych ziarnach. W miarę możliwości lepiej wybierać kolby luzem, zamiast pakowanych w folii, które mogą się dusić pod nią i będą mniej smaczne.Przed gotowaniem należy oberwać zielone liście oraz delikatne włosie, oczyszczając tym samym kolbę z niejadalnych elementów.

  • Gotowanie kukurydzy

    Gotowanie kukurydzy

    Do garnka, dużego lub małego, w zależności od posiadanych kolb, wlać wodę i zagotować. Wody najlepiej nie solić, ponieważ od tego kukurydza twardnieje. Można natomiast posłodzić 1/2 łyżeczki cukru. Dzięki temu będzie miała lepszy smak, a przede wszystkim będzie miękka. Kukurydzę wkłada się do wody, kiedy ta zacznie wrzeć, i gotować 30 minut.

  • Podawanie kukurydzy

    Podawanie kukurydzy

    Gotową kukurydzę podaje się przede wszystkim z dodatkiem soli, która skutecznie podkreśla smak, jednak nie jest to jedyny dodatek. Równie dobrze sprawdzi się masło położone na kolbach, jak również ostrzejsze dodatki, np. papryka chili mielona lub zwykła ostra papryka.

Popularne tagi
  • naleśniki na słodko
  • przepis na zapiekankę grzybową
  • kawa
  • gotowanie makaronu
  • cukier waniliowy
  • mąka kokosowa
  • olej
  • sposoby gotowania ryżu
  • gotowanie ziemniaków
  • pomysł na obiad
  • żelatyna zasady ubijania
  • placki gryczane
  • marynata
  • obiad
  • miska