Smaczne jabłka w cieście francuskim – jak je przyrządzić?
Smaczne jabłka w cieście francuskim – jak je przyrządzić?
Jabłka są dostępne o każdej porze roku, co stanowi ich wielką zaletę. Są dobre w każdej wersji – na surowo, w sałatce, z warzywami, ale szczególnie dobrze smakują jako deser. Aromatyczny, z dodatkiem cynamonu, smaczny, doskonały zarówno na popołudniową przekąskę bez okazji, jak i na spotkanie z miłymi gośćmi. Deser z jabłkami jest szybki do wykonania, więc nie wahaj się go przygotować. Sprawdzony przepis podajemy poniżej.
Niezbędne produkty spożywcze
Ciasto francuskie z jabłkami jest deserem bardzo prostym w wykonaniu oraz wymagającym niewielkiej ilości składników spożywczych. Potrzebne są jedynie:
* 2 jabłka,
* 1 opakowanie ciasta francuskiego,
* 1 żółtko,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* cukier puder (opcjonalnie).Krok pierwszy
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki. Rozłożyć płasko na blacie lub na stole, po czym nożem albo radełkiem do pizzy pociąć ciasto na 8 równych części, będą się dzięki temu ładnie prezentowały.Jeżeli chce się uzyskać deser dla większej liczby osób, wystarczy podwoić lub potroić ilość składników.
Krok drugi
Jabłka dokładnie umyć. Obrać cienko ze skórki, a następnie przekroić na połówki i dokładnie usunąć gniazdo nasienne oraz wszystkie twardsze elementy. Pokroić owoce na plasterki, niezbyt cienkie, mogą mieć nawet 1 cm grubości. Ułożyć po kilka plastrów na 4 kawałkach ciasta. Można wykorzystać całe jabłka lub tylko część.
Krok trzeci
Posypać jabłka cynamonem, a następnie przykryć pozostałymi połówkami jabłka, dociskając mocno brzegi. Można zrobić to palcem albo widelcem. Dzięki widelcowi uzyska się ładne wzorki na brzegach ciasteczek.Posmarować wierzch ciastek żółtkiem. Posypać dodatkowo cukrem, chyba że planuje się późniejsze posypanie cukrem pudrem, wtedy można pominąć ten krok.Ciastka ułożyć na blasze do pieczenia, przykrytej papierem do pieczenia i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Podawać na gorąco albo po wystudzeniu. Smacznego!