Jak dobrze zrobić bitą śmietanę?

Opiekun artykułu: marzencia
Advertising
Jak dobrze zrobić bitą śmietanę?

Jak dobrze zrobić bitą śmietanę?

Bita śmietana to idealny dodatek do wielu deserów – ciast, ciasteczek, lodów oraz podstawa licznych kremów do przekładania ciast. Jednak choć znana, nie zawsze wychodzi idealnie, co może powodować poważne problemy kulinarne. Gdy bita śmietana nie jest tak sztywna i puszysta, jak tego oczekujesz, skorzystaj z naszych sprawdzonych porad, dzięki którym Twoje desery zawsze będą wyśmienite.

Advertising
Advertising
  • Odpowiednia śmietanka

    Odpowiednia śmietanka

    Aby śmietana była zgodna z oczekiwaniami, konieczne jest zakupienie dobrej śmietanki. Nie śmietany, lecz śmietanki właśnie, ponieważ kwaśne produkty nie nadają się do ubijania i dodawania jako ozdoba do deseru. Wybrana śmietanka powinna być słodka i mieć wartość 30% lub 36% tłuszczu, co w znacznym stopniu ułatwi jej przygotowanie.

  • Przygotowanie do ubijania

    Przygotowanie do ubijania

    Zanim przejdzie się do ubijania, trzeba śmietankę oraz elementy do ubijania odpowiednio przygotować. Oznacza to, że zarówno pudełko ze śmietanką, miskę, jak i trzepaczkę należy schłodzić, co ułatwi osiągnięcie odpowiedniej konsystencji.Dobrze sprawdza się także przygotowanie dwóch misek – większej i nieco mniejszej. Do większej należy włożyć kostki lodu, a następnie drugą miskę i do niej wlać śmietankę. Dzięki temu cały czas będzie ona chłodzona.

  • Ubijanie śmietany

    Ubijanie śmietany

    Po schłodzeniu śmietany i potrzebnych elementów można przejść do ubijania śmietany. Należy robić to mikserem lub ubijaczką do piany, w zależności od posiadanego sprzętu. Gdy śmietanka stanie się puszysta i gęsta, dodać 1 łyżeczkę cukru pudru na 200 ml śmietany. Nada jej to lepszy smak oraz połysk Przy tym trzeba pamiętać, że nie wolno przesadzać z czasem ubijania śmietanki, gdyż zaczną się wytrącać grudki tłuszczu.

  • Utrwalanie śmietanki

    Utrwalanie śmietanki

    Śmietankę tylko z cukrem można podawać jako samoistny deser, jednak jeżeli doda się do niej żelatynę albo serek mascarpone i wymiesza delikatnie, uzyska się śmietanowy krem. Będzie on świetny do przekładania biszkoptów, tortów, wypełniania rolad biszkoptowych. Można go również podawać z dowolnymi owocami oraz kawałkami czekolady.

  • Przechowywanie śmietanki

    Gotową bitą śmietanę można przechowywać jedynie jedną dobę po przygotowaniu, później nie jest już zdatna do użytku. Jednocześnie trzeba pamiętać, że śmietanka chłonie zapachy, dlatego powinna być trzymana w zamkniętym słoiku lub pudełku.

Popularne tagi
  • wilgoć
  • przepis na zupę dyniową
  • tarta warzywna
  • garnek
  • forma do babki gotowanej
  • placki ziemniaczane
  • blacha
  • żelatyna zasady ubijania
  • sposób wykorzystania soli
  • bób
  • przepis na sztuczną krew
  • pojemnik plastikowy
  • łyżka
  • frytkownica
  • proste przepisy