Jak dobrze zrobić bitą śmietanę?
Jak dobrze zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to idealny dodatek do wielu deserów – ciast, ciasteczek, lodów oraz podstawa licznych kremów do przekładania ciast. Jednak choć znana, nie zawsze wychodzi idealnie, co może powodować poważne problemy kulinarne. Gdy bita śmietana nie jest tak sztywna i puszysta, jak tego oczekujesz, skorzystaj z naszych sprawdzonych porad, dzięki którym Twoje desery zawsze będą wyśmienite.
Odpowiednia śmietanka
Aby śmietana była zgodna z oczekiwaniami, konieczne jest zakupienie dobrej śmietanki. Nie śmietany, lecz śmietanki właśnie, ponieważ kwaśne produkty nie nadają się do ubijania i dodawania jako ozdoba do deseru. Wybrana śmietanka powinna być słodka i mieć wartość 30% lub 36% tłuszczu, co w znacznym stopniu ułatwi jej przygotowanie.
Przygotowanie do ubijania
Zanim przejdzie się do ubijania, trzeba śmietankę oraz elementy do ubijania odpowiednio przygotować. Oznacza to, że zarówno pudełko ze śmietanką, miskę, jak i trzepaczkę należy schłodzić, co ułatwi osiągnięcie odpowiedniej konsystencji.Dobrze sprawdza się także przygotowanie dwóch misek – większej i nieco mniejszej. Do większej należy włożyć kostki lodu, a następnie drugą miskę i do niej wlać śmietankę. Dzięki temu cały czas będzie ona chłodzona.
Ubijanie śmietany
Po schłodzeniu śmietany i potrzebnych elementów można przejść do ubijania śmietany. Należy robić to mikserem lub ubijaczką do piany, w zależności od posiadanego sprzętu. Gdy śmietanka stanie się puszysta i gęsta, dodać 1 łyżeczkę cukru pudru na 200 ml śmietany. Nada jej to lepszy smak oraz połysk Przy tym trzeba pamiętać, że nie wolno przesadzać z czasem ubijania śmietanki, gdyż zaczną się wytrącać grudki tłuszczu.
Utrwalanie śmietanki
Śmietankę tylko z cukrem można podawać jako samoistny deser, jednak jeżeli doda się do niej żelatynę albo serek mascarpone i wymiesza delikatnie, uzyska się śmietanowy krem. Będzie on świetny do przekładania biszkoptów, tortów, wypełniania rolad biszkoptowych. Można go również podawać z dowolnymi owocami oraz kawałkami czekolady.
Przechowywanie śmietanki
Gotową bitą śmietanę można przechowywać jedynie jedną dobę po przygotowaniu, później nie jest już zdatna do użytku. Jednocześnie trzeba pamiętać, że śmietanka chłonie zapachy, dlatego powinna być trzymana w zamkniętym słoiku lub pudełku.