Jak samodzielnie zrobić jogurt dyniowy?

Opiekun artykułu: gibonek
Advertising
Jak samodzielnie zrobić jogurt dyniowy?

Jak samodzielnie zrobić jogurt dyniowy?

Dynia to dla wielu osób najlepszy przysmak. Z utęsknieniem czekają na sezon dyniowy. Wtedy właśnie można gotować najlepsze zupy, piec najlepsze ciasta oraz przygotowywać marynaty i dżemy. Można zrobić również smakołyk, którego nie ma w sklepach, mianowicie – jogurt dyniowy. W poniższym artykule podpowiadamy, w jaki sposób wykonać ten przysmak.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Domowe jogurty wydają się trudnym dziełem, jednak jeśli ma się odpowiednie produkty, nie stanowi to wyzwania. Niezbędnymi składnikami jogurtu są:
    * 150 g jogurtu naturalnego,
    * 1/4 piure z dyni,
    * 1/8 szklanki syropu klonowego,
    * 2 łyżki cukru,
    * 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
    * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    * 1/4 łyżeczki cynamonu,
    * 1/4 łyżeczki przyprawy do dyni.

  • Krok pierwszy

    Do wysokiej miski włożyć piure z dyni. Dodać do niego jogurt naturalny. Najlepiej wybrać gęsty jogurt, dzięki czemu będzie się go wygodniej jadło oraz przechowywało, jeżeli nie zje się od razu całego.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Jogurt i dynię zacząć mieszać przy pomocy blendera, ustawionego na najniższych obrotach. Masa powinna zmienić kolor na pomarańczowy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po połączeniu obu składników dodać wszystkie przyprawy. Można dosypać nieco więcej cynamonu lub ekstraktu waniliowego, jednak nie przesadzając z ilością, aby smak dyni nie został zdominowany. Mieszać na średnich obrotach blendera do całkowitego wchłonięcia przypraw do masy dyniowej.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Kiedy masa będzie gotowa, włożyć ją do lodówki i pozostawić na 20 – 30 minut. Jogurt powinien być dobrze schłodzony, co poprawi jego smak.Po upływie wymaganego czasu można wyjąć przysmak i jeść. Dla urozmaicenia można dodać również kawałki dyni albo posypać deser cynamonem. Smacznego!