Pyszne muffinki z rabarbarem

Opiekun artykułu: kanonier
Advertising
Pyszne muffinki z rabarbarem

Pyszne muffinki z rabarbarem

Muffinki są dobrą przekąską na ciepłe popołudnie. Podawane z herbatą albo z kompotem smakują jeszcze lepiej. Najpopularniejszymi rodzajami są babeczki waniliowe lub czekoladowe, lecz można do nich wykorzystać także owoce sezonowe. Obecnie może to być rabarbar. Poniżej prezentujemy przepis na oryginalne babeczki.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Przygotowanie babeczek z rabarbarem nie jest szczególnie skomplikowane. Wystarczy jedynie przygotować odpowiednie produkty spożywcze. Wśród nich znajduje się:
    * 250 g mąki pszennej,
    * 100 g cukru,
    * 100 g masła,
    * 2 jajka,
    * 1 szklanka mleka,
    * 1 łodyga rabarbaru,
    * 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
    * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * cukier puder (do ozdoby).
    Niezbędne są również papierowe albo silikonowe papilotki do pieczenia muffinek, które można nabyć w każdym supermarkecie.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do średniej wielkości miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i wymieszać ze sobą. Masło dokładnie roztopić w niewielkim rondelku.

  • Krok drugi

    Do drugiej miski wbić jajko, dolać mleko oraz roztopione masło. Zamieszać, po czym otrzymaną miksturę przelać do suchych składników i zacząć wyrabiać widelcem. Nie trzeba wyrabiać ciasta zbyt dokładnie, nie musi mieć idealnie jednolitej konsystencji.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Łodygę rabarbaru obrać i pokroić na kawałki. Jeżeli jest się wielkim wielbicielem tej rośliny, można wykorzystać dwie łodygi, jednak z ilością nie należy przesadzać, ponieważ muffinki staną się zbyt mokre.Wyrobionym ciastem uzupełnić papilotki. Na środek każdej włożyć 1 – 2 kawałki rabarbaru. Można zakryć odrobiną ciasta, jeżeli zostało, choć nie jest to konieczne.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Przygotowane papilotki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piec przez 20 minut. Po wyjęciu z pieca ostudzić, a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.