Przepis na półfrancuskie rogaliki z kremem czekoladowym

Opiekun artykułu: assia
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Przepis na półfrancuskie rogaliki z kremem czekoladowym

Przepis na półfrancuskie rogaliki z kremem czekoladowym

Zapewne nie znasz zbyt wielu osób, które nie lubią słodkich łakoci, prawda? Słodycze w bardzo różnej formie, od batoników po ciasta z kremami, są chyba najchętniej kupowanymi produktami zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nie wyobrażamy sobie bez nich niedzielnego popołudnia, spotkania przy kawie czy świątecznego obiadu. Desery to coś, w czym się lubujemy. Warto jednak nauczyć się przygotowywać je samemu. Choć oczywiście mniej zachodu masz przy ich kupowaniu, to jednak nic nie smakuje tak dobrze, jak chociażby jeszcze ciepłe rogaliki z pieca. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne i proste w wykonaniu rogaliki z ciasta półfrancuskiego. Jest ono bardzo maślane, a jednocześnie kruche, dosłownie rozpływa się w ustach. Nie musisz się martwić, że nie poradzisz sobie z tym przepisem, ponieważ jest on naprawdę łatwy w wykonaniu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka śmietany 12% lub 18%

1 łyżka cukru pudru

1 kostka masła/margaryny (250 gram)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem czekoladowy

3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 12% lub 18% 1 łyżka cukru pudru 1 kostka masła/margaryny (250 gram) 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy
Wskazówki:

Krem czekoladowy możesz zamienić na dowolne nadzienie, na przykład jagody, wiśnie, dżem, powidła.

  • Zagniatanie ciasta

    Przygotowanie rogalików należy rozpocząć od zagniecenia ciasta. Do dużej miski lub też na stolnicę przesiej mąkę. Możesz to zrobić przy pomocy sitka z drobnymi oczkami. Następnie dodaj proszek do pieczenia i po prostu rękoma wymieszaj go z mąką. Następnie wlej śmietanę, dodaj cukier puder oraz pokrojone w kostkę masło. Następnie wszystko bardzo dokładnie zagnieć, aż będziesz pewna, że cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki bardzo dobrze się ze sobą połączyły. Następnie zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 60 – 120 minut, żeby się schłodziło.

  • Wykrawanie rogalików

    Po czasie przewidzianym w poprzednim kroku wyjmij ciasto z lodówki i odrywaj po kawałku. Ten kawałek połóż na stole lub stolnicy, podsypanej odrobiną mąki. Rozwałkuj w ten sposób, aby utworzyć z ciasta koło. Jeśli ci to nie wyjdzie, to nie musisz się przejmować. Z czasem na pewno nabierzesz wprawy, a teraz pomóż sobie na przykład dużym i płaskim talerzem. Za pomocą zwykłego noża lub noża do pizzy podziel ciasto na takie pizzowe kawałki. W zależności od wielkości koła może być ich 6 lub 8.

  • Nakładanie nadzienia

    Nakładanie nadzienia

    Kiedy masz już podzielone rogaliki, pora, by nałożyć nadzienie. W tym celu weź kupny krem czekoladowy (najlepsza będzie Nutella) i nałóż na brzeg każdego rogalika porządną łyżeczkę kremu. Powtórz to ze wszystkimi rogalikami w kole.

  • Zwijanie

    Rogaliki zwijaj od brzegu do ich cienkiego końca, a potem rogi złóż do środka. Tak przygotowane rogaliki posmaruj rozkłóconym jajkiem, aby się nie rozwinęły.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Każdą partię rogalików piecz przez około 15 – 18 minut w temperaturze 200°C. Każda kolejna partia może dochodzić szybciej, więc musisz na to uważać. Podawaj ostudzone i posypane cukrem pudrem lub solo. Smacznego!

Popularne tagi
  • jajka
  • dodatek do napoju
  • ser w wiaderku
  • kalorie
  • mole
  • pleśń
  • ksylitol
  • układ odpornościowy
  • sposób na mole
  • mieszkanie
  • skórka od chleba
  • ciekawe triki kuchenne
  • napój
  • zapach drożdży
  • cukier