Podstawy i techniki pieczenia (28)

  • Jak przygotować kolorową czekoladę plastyczną?

    Ozdabianie deseru może odbywać się na różne sposoby. Czasami sam krem i kupne dodatki to za mało i chce się czegoś innego, pozwalającego na bardziej precyzyjne dekoracje. Takie coś pozwala osiągnąć czekolada plastyczna, którą można zrobić samodzielnie – dowiedz się, jak i wypróbuj z powodzeniem. Czytaj więcej »

    monkaaa

  • Jak przyrządzić domową esencję waniliową?

    Esencja waniliowa jest często niezbędna do tworzenia deserów i smacznych wypieków. Dodaje każdemu z nich przyjemny smak, a przede wszystkim zapach, którym można się podwójnie delektować. W sklepach dostępne są przede wszystkim aromaty waniliowe, mniej intensywne w zapachu. Esencję w większej butelce ciężej znaleźć, ale przede wszystkim jest znacznie droższa. Żeby uniknąć przepłacania, dobrze jest poznać przepis, który pozwala przyrządzić ją samodzielnie – oto on. Czytaj więcej »

    empiczek

  • Sposób na pierś z kurczaka w 5 minut

    Pierś z kurczaka jest najchętniej wybieranym rodzajem mięsa, ponieważ można z niej zrobić wiele smacznych posiłków – zarówno obiadów, jak i dodatków na kanapki na kolację. Jednak w zabieganym świecie nie zawsze ma się czas na długie smażenie mięsa i oczekiwanie, dlatego trzeba wiedzieć, jak skrócić czas smażenia, aby szybko mieć na talerzu pyszny obiad. Czytaj więcej »

    katarzyna

  • Jak bez drylownicy wyjąć pestki z wiśni?

    Wiśnie to jedne z najbardziej wyczekiwanych owoców. Przygotowywane z nich soki, kompoty, dżemy, desery cieszą się niezmienną popularnością, jednak jest pewna mała wada tych owoców – pestki. Ich usunięcie bywa czasami niezbędne, gdyż przeszkadzałyby w szykowanych przysmakach. Zazwyczaj do ich usuwania poleca się drylownicę, lecz okazuje się, że i bez niej można sobie spokojnie poradzić. Czytaj więcej »

    budrys

  • Jak poprawnie rozpoznać, czy drożdże są świeże?

    Drożdże potrzebne do wykonania ciasta, racuchów albo innych potraw wymagających wzrostu powinny być świeże. W przeciwnym razie nie można liczyć na udany wypiek. Odpowiednio przechowywane drożdże z powodzeniem przetrwają w lodówce przez 3 tygodnie, jednak żeby przekonać się, czy faktycznie są dobre, warto sprawdzić ich świeżość na kilka prostych sposobów. Czytaj więcej »

    badolf

  • Jak przygotować dobry cukier cytrynowy?

    Cukier nie musi być zwyczajny. Może mieć nietypowy kolor oraz smak. Jeżeli ma być przede wszystkim dodatkiem do herbaty, powinien dodawać jej aromatu, dlatego najlepiej się sprawdzi w wersji cytrynowej. Dzięki temu nie trzeba będzie już dodawać cytryny, a herbata będzie smakowała wyśmienicie. Oto prosty sposób, jak zrobić taki dodatek. Czytaj więcej »

    grzes

  • Pyszne beziki kawowe – jak je przygotować?

    Bezy są delikatnym deserem dobrze pasującym do kawy i herbaty. Zazwyczaj mają lekki, waniliowy smak, jednak nie jest to jedyna możliwość smakowa. Wielbiciele kawy z pewnością zechcą spróbować bezików kawowych, które podkreślą smak popołudniowego napoju. Oto przepis. Czytaj więcej »

    kurpiol

  • Sposób przyrządzenia pysznej babki czekoladowej

    Nawet stare, sprawdzone przepisy dają się urozmaicić. Tradycyjna babka, zazwyczaj biała i podawana z cukrem pudrem albo lukrem, może stać się czymś zupełnie odmiennym, np. babką czekoladową. Wyrazista w smaku, polana ciemną polewą będzie stanowiła upragniony, niedzielny deser. Czytaj więcej »

    nataliam

  • Jak przygotować ekstrakt waniliowy?

    W wielu przepisach na słodkie smakołyki wymagane jest użycie ekstraktu waniliowego. Nadaje on im bardzo dobry smak, dodatkową jakość oraz miły aromat. Ekstrakt można z powodzeniem kupić, choć nietrudno wykonać go samodzielnie. Jest to nawet korzystniejsze, ze względu na uzyskanie większej ilości specyfiku. Czytaj więcej »

    damian

  • Sernik z rodzynkami na święta i nie tylko

    Sernik jest ciastem, które doskonale pasuje niemal do każdej okazji – na święta, na urodziny, na zwykły podwieczorek. Można się nim zajadać i ciągle mieć ochotę na więcej. Szczególnie lubianą wersją jest sernik z rodzynkami i właśnie na taki podajemy przepis w poniższym artykule. Czytaj więcej »

    agusian

  • Jak upiec pyszny keks orzechowy?

    Smaczny keks orzechowy może stać się doskonałym zwieńczeniem miłego spotkania z przyjaciółmi. Jest aromatyczny, pyszny, pełen chrupiących kawałków orzechów i rozpływa się w ustach. Stanowi dobrą alternatywę dla keksów z kandyzowanymi owocami, które nie wszystkim przypadają do gustu. Czytaj więcej »

    ghoust

  • Jak zrobić dobre prażone orzechy laskowe?

    Orzechy to jeden z lepszych przysmaków, a na pewno zdrowszych. Można jadać je na różne sposoby, lecz jednym ze smaczniejszych jest uprażenie takich smakołyków. Temu procesowi można poddać dowolne orzeszki, w tym laskowe, które często nie należą do uwielbianego gatunku, ponieważ ich smak nie jest zbyt wyrazisty. Jednak po przygotowaniu ich w odpowiedni sposób można zmienić zdanie. Czytaj więcej »

    franki

Popularne tagi
  • sposób przygotowania biszkoptu
  • gotowanie ziemniaków
  • przepis na sernik z makiem
  • obiad
  • przepis na tartę
  • krem waniliowy
  • babeczki
  • masa makowa
  • marynata
  • sposób na dobre wypieki
  • studzenie orzechów
  • zasady ubijania piany
  • żółtko
  • wygląd drożdży
  • łupinki
  • zupa
  • placek z kruszonką
  • składniki
  • żelatyna
  • dobre wypieki
  • szkodniki kuchenne
  • metody na dobre wypieki
  • rady dotyczące pieczenia
  • orzechy laskowe
  • tradycyjna potrawa