Pyszne beziki kawowe – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: kurpiol
Advertising
Pyszne beziki kawowe – jak je przygotować?

Pyszne beziki kawowe – jak je przygotować?

Bezy są delikatnym deserem dobrze pasującym do kawy i herbaty. Zazwyczaj mają lekki, waniliowy smak, jednak nie jest to jedyna możliwość smakowa. Wielbiciele kawy z pewnością zechcą spróbować bezików kawowych, które podkreślą smak popołudniowego napoju. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Wykonanie smakołyków na deser wymaga odpowiednich składników, wśród których najważniejszymi są:
    * 300 g cukru pudru,
    * 5 białek,
    * 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
    * 1 łyżka wody,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Białka wbić do bardzo czystej i suchej miski, nie może być w niej ani kropli wody. Jednocześnie oddzielając białka od żółtek, trzeba uważać, aby drobinki żółtka nie dostały się do reszty jajka. Wpłynie to na jakość deseru, a nawet może spowodować, że nie wyjdzie dobry.Uzyskane białka posolić szczyptą soli, po czym zacząć ubijać na sztywną pianę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy piana będzie już sztywna, dodawać do niej stopniowo cukier puder, nadal miksując aż do momentu, w którym piana stanie się lśniąca. Po uzyskaniu takiego efektu odsunąć miskę na bok i przejść do rozrobienia kawy.Obie łyżki kawy rozpuścić w wodzie, po czym wrócić do miksowania piany, dolewając do niej kawowy płyn. Na tym etapie zamiast miksera można użyć łyżki.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie łyżką albo przy pomocy rękawa cukierniczego tworzyć na papierze okrągłe bezy.Po zapełnieniu całej blaszki wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 60 minut. Dobre bezy z wierzchu powinny być twardsze, a w środku miękkie. Gotowe beziki można podawać od razu po przygotowaniu, jednak dla lepszego smaku warto je odrobinę przestudzić.