Sernik z rodzynkami na święta i nie tylko

Opiekun artykułu: agusian
Advertising
Sernik z rodzynkami na święta i nie tylko

Sernik z rodzynkami na święta i nie tylko

Sernik jest ciastem, które doskonale pasuje niemal do każdej okazji – na święta, na urodziny, na zwykły podwieczorek. Można się nim zajadać i ciągle mieć ochotę na więcej. Szczególnie lubianą wersją jest sernik z rodzynkami i właśnie na taki podajemy przepis w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby sernik był pyszny i puszysty, potrzebne są świeże oraz dobre jakościowo produkty, w tym:
    * 1 kg sera w wiaderku,
    * 2 szklanki cukru pudru,
    * 2 opakowania budyniu śmietankowego,
    * 2 opakowania cukru waniliowego,
    * 4 jajka,
    * 15 dag margaryny,
    * 10 dag rodzynek,
    * 10 dag migdałów w płatkach.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotowane rodzynki sparzyć w misce lub na sitku ciepłą wodą. Osuszyć, a następnie posypać mąką. Należy obtoczyć je w białym proszku, dzięki czemu nie opadną na dno. Odrobinę mąki należy dodać również do migdałów. Wymieszać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cukier puder wsypać do miski, dodać cukier waniliowy, a następnie jajka. Miksować, ubijając składniki na puszystą masę, po czym rozpocząć stopniowe dodawanie sera białego. Wsypać zawartość opakowań z budyniem oraz kawałki margaryny. Margaryna powinna być w temperaturze pokojowej, co ułatwi mieszanie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na koniec dodać rodzynki oraz migdały, wymieszać. Okrągłą formę do pieczenia natrzeć margaryną, obsypać delikatnie bułką tartą i przelać masę serową. Wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 50 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić i dopiero wtedy podawać na deser.