Sernik z rodzynkami na święta i nie tylko
Sernik z rodzynkami na święta i nie tylko
Sernik jest ciastem, które doskonale pasuje niemal do każdej okazji – na święta, na urodziny, na zwykły podwieczorek. Można się nim zajadać i ciągle mieć ochotę na więcej. Szczególnie lubianą wersją jest sernik z rodzynkami i właśnie na taki podajemy przepis w poniższym artykule.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby sernik był pyszny i puszysty, potrzebne są świeże oraz dobre jakościowo produkty, w tym:
* 1 kg sera w wiaderku,
* 2 szklanki cukru pudru,
* 2 opakowania budyniu śmietankowego,
* 2 opakowania cukru waniliowego,
* 4 jajka,
* 15 dag margaryny,
* 10 dag rodzynek,
* 10 dag migdałów w płatkach.Krok pierwszy
Przygotowane rodzynki sparzyć w misce lub na sitku ciepłą wodą. Osuszyć, a następnie posypać mąką. Należy obtoczyć je w białym proszku, dzięki czemu nie opadną na dno. Odrobinę mąki należy dodać również do migdałów. Wymieszać.
Krok drugi
Cukier puder wsypać do miski, dodać cukier waniliowy, a następnie jajka. Miksować, ubijając składniki na puszystą masę, po czym rozpocząć stopniowe dodawanie sera białego. Wsypać zawartość opakowań z budyniem oraz kawałki margaryny. Margaryna powinna być w temperaturze pokojowej, co ułatwi mieszanie.
Krok trzeci
Na koniec dodać rodzynki oraz migdały, wymieszać. Okrągłą formę do pieczenia natrzeć margaryną, obsypać delikatnie bułką tartą i przelać masę serową. Wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 50 minut. Po upieczeniu dobrze wystudzić i dopiero wtedy podawać na deser.