Jak przygotować pyszny biszkopt kakaowy?
Jak przygotować pyszny biszkopt kakaowy?
Często ma się ochotę zjeść w ramach podwieczorku coś wyjątkowego. Gdy stare przepisy znudziły się i zwykły biszkopt z galaretką to za mało, można urozmaicić przepis i wykonać biszkopt o smaku kakaowym. Jest on smaczny bez dodatków, jak również z dodatkami – w tym z bitą śmietaną, owocami lub galaretką.
Składniki na biszkopt
Jak każdy biszkopt, również biszkopt kakaowy wymaga świeżych składników dobrej jakości. Dzięki temu ciasto udaje się takie, jak powinno: miękkie i sprężyste. Do niezbędnych produktów należą:
* 1 szklanka cukru lub cukru pudru,
* 6 jaj,
* 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
* 2 łyżki kakao,
* 1 łyżka wody,
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
* szczypta soli.
Szczególnie trzeba zadbać o świeże jajka, ponieważ mówi się, że od ich jakości zależy cały biszkopt.Pierwszy krok
Na początku należy oddzielić białka od żółtek. Miskę z żółtkami odsunąć na bok, natomiast białka zacząć ubijać – mikserem, blenderem lub tradycyjną ubijaczką, w zależności od posiadanego w domu sprzętu. Przed rozpoczęciem ubijania warto dodać szczyptę soli, wtedy piana będzie lepiej się ubijać. Z białek powinna powstać sztywna piana, która nie ześlizguje się z miski po przechyleniu jej na bok.
Drugi krok
Gdy piana jest już ubita, nie należy odkładać miksera. Trzeba jedynie zmniejszyć obroty i powoli dodawać cukier, tworząc z białek gładką, puszystą masę. Po dodaniu cukru stopniowo dodawać żółtka, najlepiej pojedynczo. Dodać jedno, zamieszać, dodać następne, aż żadne nie zostanie w misce.
Trzeci krok
W osobnym naczyniu zmieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszane składniki stopniowo, np. przy pomocy łyżki, dodawać do masy z białek i cukru. Nie należy się śpieszyć, ponieważ biszkopt nie lubi pośpiechu. Na zakończenie mieszania dodać wodę i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać.
Czwarty krok
Okrągłą lub prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem lub pergaminem, po czym przelać do niej gotowe, brązowe ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza i włożyć do niego formę z ciastem na 35 – 40 minut. Po upieczeniu można postawić na 10 minut w piekarniku do ostudzenia, po czym wyjąć. Podawać bez dodatków lub z bitą śmietaną albo kremem waniliowym.