Jak przygotować kolorową czekoladę plastyczną?

Opiekun artykułu: monkaaa
Advertising
Jak przygotować kolorową czekoladę plastyczną?

Jak przygotować kolorową czekoladę plastyczną?

Ozdabianie deseru może odbywać się na różne sposoby. Czasami sam krem i kupne dodatki to za mało i chce się czegoś innego, pozwalającego na bardziej precyzyjne dekoracje. Takie coś pozwala osiągnąć czekolada plastyczna, którą można zrobić samodzielnie – dowiedz się, jak i wypróbuj z powodzeniem.

Advertising
Advertising
  • Czekolada plastyczna biała

    Czekolada plastyczna biała

    Biała dekoracja czekoladowa nadaje się idealnie do ozdabiania tortów na okazje bardziej uroczyste, jak chrzciny, wesela, komunie. Można wykonać ozdoby do deseru samodzielnie, tworząc je z białej plastycznej czekolady. Do jej wykonania potrzebne są następujące składniki:

    * 340 g czekolady białej,

    * 116 g miodu płynnego albo syropu kukurydzianego.

    Biała czekolada znana ze sklepów nie jest czekoladą w prawdziwym tego słowa znaczeniu, ponieważ nie zawiera kakao, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby stworzyć z niej plastyczną masę.Należy posiekać czekoladę do miski i rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub na parze, nad garnkiem z parującą wodą, aż stanie się płynną masą. Wtedy dodać do niej miód i mieszać dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy. Przed dodaniem miód warto podgrzać przez 30 sekund w misce z ciepłą wodą. Masę przełożyć na folię aluminiową, zawinąć w rulon i pozostawić na 3 godziny w temperaturze pokojowej. Po wymaganym czasie czekolada będzie gotowa do wykonywania z niej ozdób.

  • Czekolada plastyczna mleczna

    Czekolada plastyczna mleczna

    Bardzo smacznym i efektownym dodatkiem są również dekoracje z mlecznej czekolady plastycznej. Żeby ją wykonać, potrzebne będą następujące elementy:

    * 340 g czekolady mlecznej,

    * 139 g miodu płynnego lub syropu kukurydzianego.

    Czekoladę posiekać albo połamać do miski. Ustawić na garnku z parującą wodą i mieszając od czasu do czasu, rozpuścić czekoladowe kawałki. Dodać ciepły, ale nie gorący miód i nadal mieszać, tworząc plastyczną konsystencję. Podobnie jak w przypadku białej czekolady, należy przełożyć ją na folię aluminiową i zwinąć w rulon, pozostawiając do przestygnięcia. Mleczna czekolada jest lubiana jako deser, dlatego dekoracje z niej są smaczne, jednak mogą być najmniej trwałe, dlatego dobrze jest wykorzystywać ją do mniejszych, niezbyt precyzyjnych elementów.

  • Czekolada plastyczna deserowa

    Czekolada plastyczna deserowa

    Ładne efekty dekoracyjne dają ozdoby wykonana z czekolady deserowej, do której wykonania potrzebne będą:

    * 340 g czekolady deserowej,

    * 174 g miodu płynnego lub syropu kukurydzianego.

    Przygotowanie plastycznej czekolady deserowej przebiega w taki sam sposób, jak przygotowanie innych jej rodzajów. Czekoladę należy posiekać do miski i podgrzać nad parą, rozpuszczając słodycze, a następnie dodając do masy ciepły miód. Nie może być gorący, bo czekolada się przypali. Po wymieszaniu obu składników trzeba przelać masę na pergamin lub folię i rozprowadzić ją równomiernie łopatką. Całość zawinąć w rulon i odczekać 3 – 4 godziny, aż masa będzie gotowa do wykorzystania.

Popularne tagi
  • dodatek z alkoholu
  • puszysty sernik
  • rogaliki półfrancuskie
  • smażenie na grillu
  • ciasto z wiśniami
  • zupa
  • mąka tortowa
  • woda
  • składniki na ciasteczka
  • miska
  • świąteczny przysmak
  • obiad
  • zdrowe odżywianie
  • przepis na tartę
  • przepis na babkę czekoladową