Jak przygotować kolorową czekoladę plastyczną?
Jak przygotować kolorową czekoladę plastyczną?
Ozdabianie deseru może odbywać się na różne sposoby. Czasami sam krem i kupne dodatki to za mało i chce się czegoś innego, pozwalającego na bardziej precyzyjne dekoracje. Takie coś pozwala osiągnąć czekolada plastyczna, którą można zrobić samodzielnie – dowiedz się, jak i wypróbuj z powodzeniem.
Czekolada plastyczna biała
Biała dekoracja czekoladowa nadaje się idealnie do ozdabiania tortów na okazje bardziej uroczyste, jak chrzciny, wesela, komunie. Można wykonać ozdoby do deseru samodzielnie, tworząc je z białej plastycznej czekolady. Do jej wykonania potrzebne są następujące składniki:
* 340 g czekolady białej,
* 116 g miodu płynnego albo syropu kukurydzianego.
Biała czekolada znana ze sklepów nie jest czekoladą w prawdziwym tego słowa znaczeniu, ponieważ nie zawiera kakao, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby stworzyć z niej plastyczną masę.Należy posiekać czekoladę do miski i rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub na parze, nad garnkiem z parującą wodą, aż stanie się płynną masą. Wtedy dodać do niej miód i mieszać dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy. Przed dodaniem miód warto podgrzać przez 30 sekund w misce z ciepłą wodą. Masę przełożyć na folię aluminiową, zawinąć w rulon i pozostawić na 3 godziny w temperaturze pokojowej. Po wymaganym czasie czekolada będzie gotowa do wykonywania z niej ozdób.
Czekolada plastyczna mleczna
Bardzo smacznym i efektownym dodatkiem są również dekoracje z mlecznej czekolady plastycznej. Żeby ją wykonać, potrzebne będą następujące elementy:
* 340 g czekolady mlecznej,
* 139 g miodu płynnego lub syropu kukurydzianego.
Czekoladę posiekać albo połamać do miski. Ustawić na garnku z parującą wodą i mieszając od czasu do czasu, rozpuścić czekoladowe kawałki. Dodać ciepły, ale nie gorący miód i nadal mieszać, tworząc plastyczną konsystencję. Podobnie jak w przypadku białej czekolady, należy przełożyć ją na folię aluminiową i zwinąć w rulon, pozostawiając do przestygnięcia. Mleczna czekolada jest lubiana jako deser, dlatego dekoracje z niej są smaczne, jednak mogą być najmniej trwałe, dlatego dobrze jest wykorzystywać ją do mniejszych, niezbyt precyzyjnych elementów.
Czekolada plastyczna deserowa
Ładne efekty dekoracyjne dają ozdoby wykonana z czekolady deserowej, do której wykonania potrzebne będą:
* 340 g czekolady deserowej,
* 174 g miodu płynnego lub syropu kukurydzianego.
Przygotowanie plastycznej czekolady deserowej przebiega w taki sam sposób, jak przygotowanie innych jej rodzajów. Czekoladę należy posiekać do miski i podgrzać nad parą, rozpuszczając słodycze, a następnie dodając do masy ciepły miód. Nie może być gorący, bo czekolada się przypali. Po wymieszaniu obu składników trzeba przelać masę na pergamin lub folię i rozprowadzić ją równomiernie łopatką. Całość zawinąć w rulon i odczekać 3 – 4 godziny, aż masa będzie gotowa do wykorzystania.