Dobry sernik – przydatne rady
Dobry sernik – przydatne rady
Sernik jest jednym z bardziej lubianych ciast. Bywa często pieczony, zarówno na święta, jak i na urodziny oraz bez okazji. Można podawać go w różnych wersjach – z owocami, z budyniem, z galaretką, na ciepło lub na zimno. Jednak pomimo dobrego przepisu czasami potrafi nie wyjść tak, jak powinien. Żeby uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, warto zapoznać się z poniższymi radami.
Jakość sera
Podstawą udanego sernika jest oczywiście dobry ser. W zależności od jego rodzaju, masa serowa będzie inna. Chudy twaróg może sprawić, że masa będzie nieco bardziej sucha i grudkowata. Tłusty twaróg nada masie gładką i wilgotną konsystencję. Podobnie zadziała ser przygotowany specjalnie do sernika. Jest on sprzedawany w wiaderkach, kilkukrotnie mielony i bardzo mokry, więc takie wyjdzie całe ciasto.
Temperatura składników
Przed rozpoczęciem przygotowywania sernika dobrze jest zadbać, aby składniki niezbędne do wykonania ciasta miały temperaturę pokojową. Wpłynie to nie tylko na sposób wykonywania ciasta, lecz również na jego smak. Najlepiej wyjąć je z lodówki na godzinę przed planowanym działaniem.
Idealne białka
Jajka są niezwykle ważnym składnikiem każdego sernika. Dzięki nim nabiera on puszystości, więc trzeba zadbać o to, żeby były świeże. Dużo uwagi trzeba poświęcić również białku. Powinno być ono ubite na puszystą pianę – jeżeli tak jest w podane w przepisie. Przy rozdzielaniu białek od żółtek trzeba koniecznie zadbać o to, aby nie dostała się do nich nawet odrobina żółtka. W misce, w której będzie się je ubijało, nie powinna także znaleźć się woda ani żaden tłuszcz, bo białka nie będą idealnie ubite.
Nagrzewanie piekarnika
Żeby sernik był udany, piekarnik należy nagrzać do odpowiedniej temperatury przed włożeniem do niego formy z ciastem. Temperatura powinna być taka, jak podana w przepisie, w przeciwnym razie ciasto albo przypiecze się, albo będzie niedopieczone.
Masa serowa
Głównym elementem sernika jest masa serowa. Jednak w przeciwieństwie do masy tworzącej inne ciasta, jej nie trzeba ubijać ani mieszać bardzo długo. Sprawiłoby to, że miałaby więcej powietrza niż jest to konieczne i ciasto w czasie pieczenia zapadłoby się do środka.
Kąpiel wodna
Pieczenie sernika w kąpieli wodnej to najlepszy sposób na uzyskanie smacznego, wilgotnego i niepopękanego ciasta. Do kąpieli wodnej wymagane są dwie formy różnej wielkości oraz folia aluminiowa. Formę z sernikiem należy przykryć folią, a następnie wstawić do drugiej formy, wypełnionej wodą, tak żeby sięgała ona do połowy metalowych ścianek.