Jak przygotować ciasto francuskie z orzechami?

Opiekun artykułu: adrianek
Advertising
Jak przygotować ciasto francuskie z orzechami?

Jak przygotować ciasto francuskie z orzechami?

Z ciasta francuskiego można tworzyć wyjątkowo dobre desery, ograniczane jedynie własną pomysłowością. Jednym z lepszych dodatków do ciasta są orzechy, pozwalające na przygotowanie aromatycznego i bardzo słodkiego deseru, który zadowoli podniebienie każdego. Oto prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Przygotowanie pysznego deseru wymaga zebrania odpowiedniej ilości składników, które jednocześnie muszą być dobrej jakości. Wśród nich powinno znaleźć się:
    * 300 g ciasta francuskiego,
    * 150 g orzechów włoskich,
    * 100 g cukru pudru,
    * 35 g cukru,
    * 2 jajka,
    * 2 łyżki miodu,
    * cynamon.

  • Krok pierwszy

    Białka oddzielić od żółtek do osobnej miseczki. Dodać do nich miód, cynamon i drobno posiekane orzechy włoskie. Cynamonu można dodać dowolną ilość, w zależności od własnych upodobań co do tego smaku. Mieszać tak długo, aż uzyska się gładką konsystencję.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkować na cienki placek. Żeby udało się to dobrze, niezbędne jest dobre rozmrożenie ciasta. Po rozwałkowaniu ciasta pokroić je – nożem lub radełkiem – na kwadraty o wymiarach 12 x1 2 centymetrów.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na każdy kwadracik nałożyć 1 łyżkę masy orzechowej. Złożyć rogi kwadratu ze sobą i ścisnąć lekko, żeby dobrze się trzymały. Gotowe kawałki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.W miseczce rozbełtać żółtko i przy pomocy pędzelka posmarować kawałki ciasta.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Wypełnioną ciastkami blachę wsunąć do piekarnika. Piec przysmak przez 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudzić nieco, a w tym czasie przygotować lukier z cukru pudru i odrobiny wody. Polać nim ciastka i podawać.Ciasto francuskie z orzechami jest tak dobre, że znika w przeciągu kilku chwil.

Popularne tagi
  • ekstrakt waniliowy
  • składniki odżywcze
  • kotowanie
  • gotowanie
  • składniki na ciasteczka
  • mak
  • szybka pierś z kurczaka
  • polewa popularna
  • bakalie
  • jogurt naturalny
  • przepis na ciasto
  • puszysty sernik
  • makaron
  • liść laurowy
  • przysmak do kawy