Jak przygotować ciasto francuskie z orzechami?
Jak przygotować ciasto francuskie z orzechami?
Z ciasta francuskiego można tworzyć wyjątkowo dobre desery, ograniczane jedynie własną pomysłowością. Jednym z lepszych dodatków do ciasta są orzechy, pozwalające na przygotowanie aromatycznego i bardzo słodkiego deseru, który zadowoli podniebienie każdego. Oto prosty przepis.
Potrzebne składniki
Przygotowanie pysznego deseru wymaga zebrania odpowiedniej ilości składników, które jednocześnie muszą być dobrej jakości. Wśród nich powinno znaleźć się:
* 300 g ciasta francuskiego,
* 150 g orzechów włoskich,
* 100 g cukru pudru,
* 35 g cukru,
* 2 jajka,
* 2 łyżki miodu,
* cynamon.Krok pierwszy
Białka oddzielić od żółtek do osobnej miseczki. Dodać do nich miód, cynamon i drobno posiekane orzechy włoskie. Cynamonu można dodać dowolną ilość, w zależności od własnych upodobań co do tego smaku. Mieszać tak długo, aż uzyska się gładką konsystencję.
Krok drugi
Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkować na cienki placek. Żeby udało się to dobrze, niezbędne jest dobre rozmrożenie ciasta. Po rozwałkowaniu ciasta pokroić je – nożem lub radełkiem – na kwadraty o wymiarach 12 x1 2 centymetrów.
Krok trzeci
Na każdy kwadracik nałożyć 1 łyżkę masy orzechowej. Złożyć rogi kwadratu ze sobą i ścisnąć lekko, żeby dobrze się trzymały. Gotowe kawałki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.W miseczce rozbełtać żółtko i przy pomocy pędzelka posmarować kawałki ciasta.
Krok czwarty
Wypełnioną ciastkami blachę wsunąć do piekarnika. Piec przysmak przez 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudzić nieco, a w tym czasie przygotować lukier z cukru pudru i odrobiny wody. Polać nim ciastka i podawać.Ciasto francuskie z orzechami jest tak dobre, że znika w przeciągu kilku chwil.