Doskonały deser – tarta brzoskwiniowa
Doskonały deser – tarta brzoskwiniowa
Wraz z nadejściem lata w sklepach pojawiają się soczyste brzoskwinie, pełne soku i niezwykle smaczne. Jedzenie ich samych jest przyjemnością, jednak łatwo mogłoby się znudzić. Żeby tego uniknąć, warto przygotować tartę z brzoskwiniami, która doskonale ożywi każdy podwieczorek.
Potrzebne składniki
Do przygotowania pysznej tarty potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich powinny znaleźć się elementy na ciasto do tarty oraz na jej wnętrze. Do ciasta potrzebne są:
* 200 g mąki,
* 100 g margaryny,
* 60 g cukru pudru,
* 1 jajko.
Natomiast do masy, niezbędne są:
* 100 g cukru pudru,
* 55 g masła,
* 5 łyżek jogurtu naturalnego,
* 5 łyżek mleka,
* 2 jajka,
* 5 dużych brzoskwiń.Pierwszy krok
Mąkę przesypać na stolnicę lub na płaski blat. Zrobić w mące wgłębienie, po czym wbić do niego jajko, dodać cukier, a na zakończenie posiekać do składników margarynę. Powinna być zimna, więc nie trzeba jej wcześniej wyjmować z lodówki. Zacząć zagniatać składniki, aż do uzyskania jednolitej, żółtej konsystencji.Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i włożyć na 45 minut do lodówki.
Drugi krok
Po upływie odpowiedniego czasu wyciągnąć ciasto i rozwałkować je na cienki placek. Przełożyć do formy do tarty, obciąć brzegi i delikatnie docisnąć spód. Nakłuć go w kilku miejscach widelcem, po czym wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Przypiekać, aż brzegi zarumienią się i wyjąć.
Trzeci krok
Brzoskwinie umyć i przekroić na pół. Pozbyć się pestek i pokroić na kawałki. Nie powinny być przesadnie cienkie.
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę margaryny, dodać do niej brzoskwinie i lekko przypiec, a następnie przełożyć na tartę. Można ułożyć w dowolny wzór lub tylko pokryć nimi spód.
Czwarty krok
Do czystej miski wbić jajka, dosypać cukier puder, dodać szczyptę soli, jogurt, mleko, margarynę. Miksować wszystkie składniki do momentu, aż masa będzie gładka i puszysta. Wtedy wylać ją na brzoskwinie ułożone na tarcie i włożyć formę ponownie do piekarnika, tym razem nagrzanego do 200 stopni. Piec, aż całość przybierze złoty kolor. Przed podaniem wystudzić.