Jak uzyskiwać doskonałe wypieki?

Opiekun artykułu: ksiecio
Advertising
Jak uzyskiwać doskonałe wypieki?

Jak uzyskiwać doskonałe wypieki?

Jak to się dzieje, że ciasta niektórych są doskonałe, a inni pomimo chęci oraz posiadania tego samego przepisu otrzymują zakalce? Zazwyczaj jest to kwestia braku znajomości podstaw pieczenia. Istnieje wiele niewielkich, ale znaczących elementów, które pozwalają na upieczenie doskonałego tortu, smacznego sernika, puszystego biszkoptu. Zazwyczaj tajemnice wypieków znają babcie, jednak jeśli nie można skorzystać z ich wiedzy, polecamy poniższy artykuł.

Advertising
Advertising
  • Przesiewanie mąki

    Przesiewanie mąki

    Polecane w wielu przepisach przesiewanie mąki nie jest bez znaczenia. Jeżeli wykona się tę czynność, mąka nabierze więcej powietrza, a to pozwoli na lepsze rośnięcie ciasta oraz większą puszystość.

  • Właściwy kierunek

    Ciasta, zwłaszcza biszkoptowe, nie lubią kręcenia masy w różne strony. Gdy przystąpi się do mieszania składników, konieczne jest trzymanie się tej strony ucierania i mieszania, od której się zaczęło. Wiele ciast jest bardzo wrażliwych i gwałtowne zmiany ruchu powodują, że deser wyrasta albo bardzo niski, albo tworzy się zakalec.

  • Dobre bezy

    Dobre bezy

    Pieczenie bez bywa skomplikowane, ponieważ łatwo je przypalić. Żeby były odpowiednie, zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu, warto do ubitego białka dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz soku z cytryny.Z kolei jeżeli chce się pokroić bez problemu tort bezowy, należy użyć do tego natłuszczonego noża. Dzięki temu beza nie rozpadnie się na mniejsze kawałki.

  • Białko jak klej

    Zdarza się, że biszkopt pęka podczas pieczenia albo podczas wyjmowania go z formy. Nie musi to rujnować całego ciasta i jego wyglądu. Wystarczy białko kurze, które zadziała niczym dobry klej. Należy posmarować pęknięte fragmenty biszkoptu i docisnąć do siebie delikatnie. Biszkopt szybko stanie się znowu jedną całością, i to całkowicie naturalnie.

  • Czas ucierania

    Czas ucierania

    Dobre ciasto kruche potrafi być dużym wyzwaniem. Aby udało się odpowiednio, niezbędny jest jak najkrótszy czas ucierania. Osiągnięcie takiego jest możliwe, jeżeli od razu dobrze posieka się zimną margarynę lub masło z mąką. Im drobniej, tym lepiej, wtedy zagniatanie zajmie tylko kilka minut.

  • Puszysty sernik

    Puszysty sernik

    Sernik, niezależnie od przepisu, jest ciastem, które ma tendencję do opadania. Żeby tego uniknąć, po zakończeniu pieczenia nie wolno go od razu wyjmować z piekarnika, lecz pozostawić w nim na 5 – 10 minut. Innym sposobem jest przerwanie pieczenia w połowie. Należy wtedy wyjąć sernik z piekarnika na 5 minut, po czym wstawić go ponownie i dopiec do końca.

Popularne tagi
  • jajka
  • dodatek do napoju
  • ser w wiaderku
  • kalorie
  • mole
  • pleśń
  • ksylitol
  • układ odpornościowy
  • sposób na mole
  • mieszkanie
  • skórka od chleba
  • ciekawe triki kuchenne
  • napój
  • zapach drożdży
  • cukier