Przepis na wspaniały mazurek miodowy
Przepis na wspaniały mazurek miodowy
Święta wielkanocne kojarzą się z wieloma rzeczami. Przede wszystkim z pisankami, z babkami i z żurkiem. Jednak w wielu domach nie ma świąt bez mazurka na stole. Nie zawsze kupne są tak dobre, jak się oczekuje, dlatego warto spróbować zrobić go samodzielnie. Dzięki dobremu przepisowi będzie wyjątkowo smaczny.
Potrzebne składniki
Mazurek składa się z ciasta oraz z masy, która wypełnia go albo z wierzchu, albo z wierzchu oraz w środku. W związku z tym trzeba przygotować odpowiednią ilość składników. Na ciasto niezbędne są:
* 3 szklanki mąki krupczatki,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/2 kostki margaryny,
* 3 jajka,
* 3 łyżki miodu,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Z kolei na masę do mazurka potrzebne są następujące elementy:
* 4 łyżki grysiku (kaszy manny),
* 1/2 litra mleka,
* 1 kostka masła,
* 1szklanka cukru,
* 3 żółtka,
* 3 łyżki kakao.
Do przekładania ciasta należy przygotować również 1 słoik marmolady śliwkowej lub wiśniowej.Pierwszy etap
Pierwszym etapem przygotowania mazurka jest stworzenie ciasta. Do miski wkłada się margarynę oraz jajka i cukier i uciera je na gładką, puszystą masę. Na początku można wykonywać to kulą do ucierania, potem mikserem dla zwiększenia puszystości.
Drugi etap
Do przygotowanej masy dodać mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i dokładnie wyrobić. Podzielić ciasto na 3 części i upiec z niego 3 prostokątne placki. Piekarnik powinien być nagrzany do 190 stopni Celsjusza, a czas pieczenia wynosić 20 – 30 minut, aż do ładnego zbrązowienia wszystkich części. Ostudzić.
Trzeci etap
Mleko zagotować i gdy pojawią się na nim pierwsze bąbelki, wsypać grysik i rozpocząć intensywne mieszanie, aż do zgęstnienia masy. Następnie odstawić na bok do ostudzenia.Do osobnej miski włożyć masło, można je posiekać dla ułatwienia, dodać żółtka i zacząć ucierać. Gdy połączą się w jedną całość, zacząć dodawać grysik po 1 łyżce, cały czas mieszając. Następnie dosypać do masy przygotowane wcześniej kakao.
Czwarty etap
Placki najpierw smarować marmoladą, następnie masą grysikową i układać jeden na drugim. Ostatni można posmarować albo masą z grysiku, albo kupną masą kajmakową. Ozdobić orzechami lub migdałami, wedle uznania.