Pyszny podwieczorek – ciasto z wiśniami
Pyszny podwieczorek – ciasto z wiśniami
Wiśnie to jeden z symbolów lata. Czerwone, dorodne, ociekające sokiem, lecz często kwaskowate i z tego powodu mniej chętnie jadane bez dodatków. Żeby owoce nie marnowały się na drzewie, można wykorzystać je do przygotowania pysznego ciasta. Podanie go wraz z owocowym sokiem lub wiśniowym kompotem będzie prawdziwą ucztą.
Co jest potrzebne?
Wykonanie ciasta wymaga odpowiednich składników, wśród których powinny znajdować się następujące:
* 25 dag mąki pszennej,
* 25 dag margaryny,
* 60 dag wiśni,
* 4 jajka,
* 1 szklanka cukru,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Ze względu na to, że ciasto najlepiej smakuje z kruszonką, warto przygotować również składniki do jej wykonania, czyli:
* 20 dag mąki pszennej,
* 10 dag cukru,
* 10 dag margaryny.Krok pierwszy
Do miski wrzucić posiekaną na mniejsze kawałki margarynę. Najlepiej, aby była w temperaturze pokojowej, dzięki czemu będzie się ją łatwiej ucierało. Rozpocząć ucieranie – kulą do ucierania albo mikserem – w trakcie dodając stopniowo po jednym jajku.
Krok drugi
Gdy masa margarynowa jest już puszysta, można zacząć dodawać oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Podobnie jak w przypadku jajek, nie należy wsypywać wszystkiego od razu, lecz w niewielkich ilościach, np. po 1 łyżce, nie przerywając mieszania. Dodać cynamon. Całość wyrobić, po czym rozprowadzić ciasto w prostokątnej formie do pieczenia wysmarowanej margaryną.
Krok trzeci
Wiśnie przepłukać zimną wodą na sitku, po czym pozbawić pestek. Jeśli robi się przetwory i ma się wiśnie marynowane w poprzednim sezonie, można ich użyć, ale po dokładnym odsączeniu.Ułożyć owoce na cieście, rozprowadzając je równomiernie po całej szerokości blaszki do pieczenia.
Krok czwarty
Masło rozpuścić. Mąkę i cukier wsypać do osobnej miski, po czym zalać masłem. Zacząć dokładnie ucierać przy pomocy łyżki. Po wyrobieniu posypać przygotowaną kruszonką całą powierzchnię ciasta.
Krok piąty
Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut. Po upieczeniu przestudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem, żeby było słodsze. Podawać z herbatą albo kompotem wiśniowym.