Oryginalne kotlety mielone z orzechami
Oryginalne kotlety mielone z orzechami
Kotlety mielone to popularne danie obiadowe. Nie są trudne, a zawsze smaczne. Do tego można jadać je zarówno na ciepło, jak i na zimno jako składnik pysznych kanapek. Jednak nawet najlepsze danie można urozmaicić. W przypadku kotletów urozmaiceniem może być dodanie do nich orzechów włoskich, które sprawią, że posiłek będzie niczym egzotyczne danie.
Potrzebne składniki spożywcze
Składniki, z których można stworzyć kotlety mielone, powinny być świeże i dobrej jakości. Wpłynie to pozytywnie na smak dania. Do najważniejszych elementów należą:
* 50 dag wieprzowiny mielonej,
* 1 łyżka bułki tartej,
* 1 łyżka orzechów włoskich,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* 1 jajko,
* 1 cebula,
* pieprz,
* olej,
* sól.Pierwszy krok
Przygotowaną cebulę obrać z łupinki. Posiekać bardzo drobno. Mięso przełożyć do miski. Powinno ono być bardzo świeże, aby nie dopuścić do zepsucia smaku kotletów.
Drugi krok
Cebulę wrzucić do mięsa. Dodać bułkę tartą, jajko, orzechy włoskie, sok z cytryny, 2 łyżki oleju i przyprawy. Wymieszać wszystko w jedną, gładką masę, którą będzie można formować w idealne kotleciki. Gotową masę odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na 60 minut.
Trzeci krok
Z uzyskanej masy formować kule. Spłaszczyć je dłonią, uzyskując kształt kotlecików.Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, układać na nim mięso i smażyć. Kotlety powinny być dobrze zarumienione z każdej strony, brązowe i chrupiące.
Czwarty krok
Gotowe kotleciki układać na talerzu. Można jadać je z ziemniakami i posypane natką pietruszki lub bez innych dodatków niż ketchup. Smacznego!