Oryginalne kotlety mielone z orzechami

Opiekun artykułu: kaziunia
Advertising
Oryginalne kotlety mielone z orzechami

Oryginalne kotlety mielone z orzechami

Kotlety mielone to popularne danie obiadowe. Nie są trudne, a zawsze smaczne. Do tego można jadać je zarówno na ciepło, jak i na zimno jako składnik pysznych kanapek. Jednak nawet najlepsze danie można urozmaicić. W przypadku kotletów urozmaiceniem może być dodanie do nich orzechów włoskich, które sprawią, że posiłek będzie niczym egzotyczne danie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Składniki, z których można stworzyć kotlety mielone, powinny być świeże i dobrej jakości. Wpłynie to pozytywnie na smak dania. Do najważniejszych elementów należą:
    * 50 dag wieprzowiny mielonej,
    * 1 łyżka bułki tartej,
    * 1 łyżka orzechów włoskich,
    * 1 łyżeczka soku z cytryny,
    * 1 jajko,
    * 1 cebula,
    * pieprz,
    * olej,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Przygotowaną cebulę obrać z łupinki. Posiekać bardzo drobno. Mięso przełożyć do miski. Powinno ono być bardzo świeże, aby nie dopuścić do zepsucia smaku kotletów.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Cebulę wrzucić do mięsa. Dodać bułkę tartą, jajko, orzechy włoskie, sok z cytryny, 2 łyżki oleju i przyprawy. Wymieszać wszystko w jedną, gładką masę, którą będzie można formować w idealne kotleciki. Gotową masę odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na 60 minut.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Z uzyskanej masy formować kule. Spłaszczyć je dłonią, uzyskując kształt kotlecików.Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, układać na nim mięso i smażyć. Kotlety powinny być dobrze zarumienione z każdej strony, brązowe i chrupiące.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gotowe kotleciki układać na talerzu. Można jadać je z ziemniakami i posypane natką pietruszki lub bez innych dodatków niż ketchup. Smacznego!

Popularne tagi
  • forma na muffinki
  • naleśniki
  • nadzienie do bułek
  • farsz
  • składniki na tartę
  • blanszowanie
  • zasady filetowania
  • schłodzenie śmietany
  • sposób przygotowania bez
  • topiona czekolada
  • problemy z żelatyną
  • święta wielkanocne
  • olej z orzeszków ziemnych
  • przepis na polewę bez czekolady
  • ryby