Przepis na chrupiący obiad
Przepis na chrupiący obiad
Jeśli nie ma się dużego doświadczenia w gotowaniu, to wcale nie znaczy, że nie można eksperymentować oraz nieco ulepszać czy zmieniać potrawy, które już się wcześniej gotowało. Nawet osoba, która nie kwapi się do gotowania, może za pomocą małych trików przyrządzić zaskakujące oraz smaczne danie, niewymagające wcale wysiłku. Może danie to nie będzie kulinarnym odkryciem roku, ale z pewnością sprawdzi się jako niedzielny obiad. Poniżej znajdziesz przepis na chrupiące potrawy, które stworzą razem pyszną kompozycję.
Przygotowanie ziemniaków
Na samym początku zajmiemy się chrupiącymi ziemniakami, ponieważ to one będą potrzebowały najwięcej czasu. Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w większą kostkę (może być na ćwiartki, jeśli ziemniaki są małe). Następnie wkładamy je do miski i posypujemy dwoma łyżeczkami przyprawy do pieczonych ziemniaków i zalewamy dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek. Zapiekamy je na blaszce przez około 45 minut w temperaturze 200°C.
Przygotowanie surówki
Kiedy ziemniaki będą się piec, ty zajmij się przygotowaniem surówki. Pokrój kapustę pekińską i wrzuć ją do miski. Dodaj do niej pokrojone ogórki, pomidory, paprykę oraz rozdrobniony czosnek. Z oliwy z oliwek, jogurtu naturalnego, soku z cytryny oraz cukru zrób dressing. Polej nim warzywa i całość wymieszaj.
Przygotowanie kotletów
Filety z kurczaka pozbawiamy wszelkich chrząstek oraz białych fragmentów tłuszczu, którego nikt, a już zwłaszcza dzieci, nie lubi. Następnie kroimy go w wąskie, ale długie paski, które szybko usmażą się na patelni (tzw. paluszki). W misce roztrzepujemy dwa jajka. Możemy dodać do nich dwie – trzy łyżki mleka. Doprawiamy porządnie solą oraz pieprzem. Następnie przygotowujemy panierkę. Zwykłe płatki kukurydziane kruszymy i wrzucamy do talerze. Obtaczamy w nich każdego paluszka uprzednio zanurzonego w masie jajecznej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Serwowanie
Ziemniaki, surówkę oraz kurczaka połóż na talerze. Smacznego!