Nietypowy pudding – z chleba, cynamonu i czekolady
Nietypowy pudding – z chleba, cynamonu i czekolady
Dania z kuchni brytyjskiej nie znajdują się często na polskich stołach. Dania obiadowe zazwyczaj nie wzbudzają zachęty, jednak z deserów warto skorzystać. Bardzo ciekawym i smacznym deserem jest pudding wykonany z chleba. Nie można powiedzieć, aby był niskokalorycznym daniem, jednak warto zaserwować go sobie na specjalną okazję.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby wykonać wyjątkowy pudding, niezbędne jest zebranie odpowiednich produktów spożywczych, wśród których muszą znaleźć się:
* 227 g czekolady deserowej,
* 55 g masła,
* 1/2 szklanki cukru pudru,
* 1 szklanka mleka,
* 1 szklanka czekolady gorzkiej,
* 1,5 szklanki śmietany,
* 3 bagietki,
* 4 jajka,
* 1 łyżka aromatu waniliowego,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
* sól.Krok pierwszy
Rozgrzać piekarnik do 110 stopni Celsjusza. Do miski przełożyć 227 gramów czekolady i wstawić ją do piekarnika, aby czekolada się rozpuściła.W tym czasie przełożyć do garnka masło, mleko oraz śmietanę i podgrzewać na średnim ogniu, mieszając cały czas aż do rozpuszczenia się masła.
Krok drugi
Do mleka z masłem dodać roztopioną czekoladę. Mieszać, aż połączy się całkowicie z pozostałymi składnikami.W osobnej miseczce zmieszać ze sobą jajka, cukier, wanilię, gałkę muszkatołową, cynamon, sól. Ucierać wszystko razem, a gdy masa zacznie być jednolita, rozpocząć dodawanie masy czekoladowej, cały czas mieszając.
Krok trzeci
Wszystkie bagietki połamać na małe kawałki i wrzucić do miski. Zalać masą czekoladową chleb, tak żeby zakrył bagietki, resztę masy pozostawić na później. Po zalaniu bagietek wrzucić do deseru czekoladę połamaną w niewielkie kostki.
Krok czwarty
Naczynie żaroodporne o dowolnym kształcie posmarować masłem i przelać do niego masę czekoladowo-chlebową. Włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1,5 godziny. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia na 10 minut. Przed podaniem można polać pudding podgrzaną w mikrofalówce resztą masy.