Nietypowy pudding – z chleba, cynamonu i czekolady

Opiekun artykułu: rolandku
Advertising
Nietypowy pudding – z chleba, cynamonu i czekolady

Nietypowy pudding – z chleba, cynamonu i czekolady

Dania z kuchni brytyjskiej nie znajdują się często na polskich stołach. Dania obiadowe zazwyczaj nie wzbudzają zachęty, jednak z deserów warto skorzystać. Bardzo ciekawym i smacznym deserem jest pudding wykonany z chleba. Nie można powiedzieć, aby był niskokalorycznym daniem, jednak warto zaserwować go sobie na specjalną okazję.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Aby wykonać wyjątkowy pudding, niezbędne jest zebranie odpowiednich produktów spożywczych, wśród których muszą znaleźć się:
    * 227 g czekolady deserowej,
    * 55 g masła,
    * 1/2 szklanki cukru pudru,
    * 1 szklanka mleka,
    * 1 szklanka czekolady gorzkiej,
    * 1,5 szklanki śmietany,
    * 3 bagietki,
    * 4 jajka,
    * 1 łyżka aromatu waniliowego,
    * 1 łyżeczka cynamonu,
    * 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Rozgrzać piekarnik do 110 stopni Celsjusza. Do miski przełożyć 227 gramów czekolady i wstawić ją do piekarnika, aby czekolada się rozpuściła.W tym czasie przełożyć do garnka masło, mleko oraz śmietanę i podgrzewać na średnim ogniu, mieszając cały czas aż do rozpuszczenia się masła.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do mleka z masłem dodać roztopioną czekoladę. Mieszać, aż połączy się całkowicie z pozostałymi składnikami.W osobnej miseczce zmieszać ze sobą jajka, cukier, wanilię, gałkę muszkatołową, cynamon, sól. Ucierać wszystko razem, a gdy masa zacznie być jednolita, rozpocząć dodawanie masy czekoladowej, cały czas mieszając.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wszystkie bagietki połamać na małe kawałki i wrzucić do miski. Zalać masą czekoladową chleb, tak żeby zakrył bagietki, resztę masy pozostawić na później. Po zalaniu bagietek wrzucić do deseru czekoladę połamaną w niewielkie kostki.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Naczynie żaroodporne o dowolnym kształcie posmarować masłem i przelać do niego masę czekoladowo-chlebową. Włożyć naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1,5 godziny. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia na 10 minut. Przed podaniem można polać pudding podgrzaną w mikrofalówce resztą masy.