Inne kuchnie (10)

  • Jak przygotować sigara boregi?

    Przystawka na ciepło, przystawka na zimno – sigara boregi w obu wersjach smakują tak samo dobrze. Turecki przysmak nadaje się przede wszystkim jako wstęp do dalszej uczty, chociaż może być również elementem obiadu. Skutecznie zastąpi także chipsy i krakersy w czasie oglądania filmu, ponieważ rozpływa się w ustach. Jeśli kuchnia turecka jest czymś, co lubisz, sigara boregi są dla Ciebie. Czytaj więcej »

    glowinski

  • Skuteczny sposób na rozłupanie kokosa

    O kokosie słyszy się przede wszystkim pozytywne słowa, ponieważ uznawany jest za naturalny produkt, który zaspokaja wszystkie potrzeby. Witaminy, minerały, wszystko co niezbędne znajduje się w kokosie. Jednak zanim przejdzie się do jedzenia, trzeba pokonać pewien istotny problem, mianowicie rozłupać się i dostać się do wnętrza, do miąższu oraz mleczka kokosowego. Czytaj więcej »

    daaaria

  • Jak przyrządzić pyszne jajka po szkocku?

    Przed Wielkanocą poszukuje się ciekawych sposobów na podanie i wykorzystanie jajek. Oczywiście można pozostać przy tradycyjnym podaniu tego produktu, co znajdzie upodobanie wśród biesiadników, jednak można też sięgnąć po jajeczne specjały z innych stron Europy. Jajka po szkocku to danie, które można podać zarówno w czasie świąt wielkanocnych, jak i w każdy inny dzień roku. Oto przepis. Czytaj więcej »

    wikusiama

  • Ciasto w jajku – jak je przygotować?

    Na świątecznym stole powinno znaleźć się coś słodkiego i smacznego. Babki i mazurki są oczywiście zawsze tak samo dobre, jednak urozmaicenie jest pożądane. Zamiast przygotowywać w tym roku wielkie ciasto, warto przyrządzić niewielkie, lecz niezwykłe ciasteczka. Czemu niezwykłe? Bo upieczone w skorupach jaj. Czytaj więcej »

    adka

  • Jak przyrządzić smaczne placki z kefiru?

    Kefir kojarzy się głównie jako dodatek do pieczonych lub smażonych ziemniaków albo jako zdrowy napój na diecie. Jednak jest produktem, który można wykorzystać tak samo kreatywnie, jak mleko oraz jogurty. Z pełnego witamin i minerałów kefiru można stworzyć smaczne placki na śniadanie albo na deser. Czytaj więcej »

    madziap

  • Poprawny sposób gotowania kaszy jaglanej

    O kaszy jaglanej mówi się coraz więcej jako o jednym z najzdrowszych produktów na rynku. Przez pewien czas była zapomniana lub marginalizowana wśród dań, jednak teraz jej wartość odżywcza zaczęła być podkreślana. Jest to danie dobre zarówno na co dzień, w celu utrzymania prawidłowego zdrowia organizmu, jak również w czasie stosowania diety odchudzającej. Czytaj więcej »

    niemczyk

  • Kutia na świątecznym stole – jak ją przyrządzić?

    Kutia nie jest daniem pochodzącym bezpośrednio z polskiej tradycji kulinarnej. Pochodzi z terenów białoruskich i ukraińskich. Jadana jest we wschodnich województwach Polski oraz w rodzinach, które pochodzą z Kresów i w wyniku zawirowań dziejowych znalazły się na innym terenie. Obecnie kutia jest już stałym daniem wigilijnym, wchodzącym w skład obowiązkowych dwunastu potraw. W poniższym artykule podpowiadamy, jak ją przyrządzić, wszystkim tym, którzy dotąd nie próbowali. Czytaj więcej »

    szajbuska

  • Nietypowy pudding – z chleba, cynamonu i czekolady

    Dania z kuchni brytyjskiej nie znajdują się często na polskich stołach. Dania obiadowe zazwyczaj nie wzbudzają zachęty, jednak z deserów warto skorzystać. Bardzo ciekawym i smacznym deserem jest pudding wykonany z chleba. Nie można powiedzieć, aby był niskokalorycznym daniem, jednak warto zaserwować go sobie na specjalną okazję. Czytaj więcej »

    rolandku

  • Jakie przyprawy są najpopularniejsze?

    Można nie być specjalistą od przyprawiania ani nawet nie przyprawiać za bardzo, jednak istnieją zioła, które koniecznie trzeba mieć w kuchni. Bez ich dodania wszystkie potrawy tracą smak i nawet najlepsze składniki tworzące obiady lub kolacje nie sprawią przyjemności podczas jedzenia. Czytaj więcej »

    doris

  • Przepis na klasyczny Yorkshire Pudding

    Yorkshire Pudding to klasyczna potrawa pochodząca z kuchni angielskiej. Zjada się ją na zasadzie dodatków do mięs i jest nieodłącznym elementem stołu bożonarodzeniowego. Yorkshire Pudding jest tak uwielbiany oraz popularny, iż w Wielkiej Brytanii obchodzi się nawet jego uroczysty dzień. Ten angielski przysmak składa się tylko z kilku składników, które mogą nam przypominać o naleśnikowym cieście, a na dodatek nie jest trudny w przygotowaniu, dlatego też wypróbuj ten przepis już dziś i podaj Yorkshire Pudding zamiast naszych ziemniaków.

    Czytaj więcej »

    olaszmeja

  • 1
Popularne tagi
  • sposób gotowania kaszy jaglanej
  • dodatki do mięs
  • kutia
  • sposób rozłupania kokosa
  • kasza jaglana na słono
  • cukier waniliowy
  • angielski przysmak
  • kefir
  • polska
  • witamina c
  • kuchnia białoruska
  • dorosły
  • ciasto w jajku
  • zdrowe odżywianie
  • jajka
  • przyprawy
  • rodzynki
  • obiad
  • działanie przeciwbakteryjne
  • dieta
  • kakao
  • kuchnia europejska
  • świąteczne danie
  • popularne przyprawy
  • kulinaria