Smaczna sałatka wiosenna z jajkiem
Smaczna sałatka wiosenna z jajkiem
Wiosna to czas na nowe, świeże warzywa, które zachęcają do coraz bardziej kolorowego jedzenia. Jest to miłe odświeżenie po zimie, kiedy takich produktów brakuje. Bardzo dobrym sposobem na inaugurację wiosennego sezonu kulinarnego jest przygotowanie smacznej i zdrowej sałatki.
Przydatne składniki
Wykonanie sałatki pełnej zdrowia i witamin wymaga przygotowania odpowiednich składników. Wśród nich najważniejsze są:
* 1 jajko,
* 4 rzodkiewki,
* 4 kuleczki mozzarelli,
* 5 liści sałaty,
* szczypiorek,
* tymianek.
Żeby sałatka nie była sucha i miała jeszcze lepszy smak, można do niej przygotować sos jogurtowo-ziołowy. Do jego stworzenia niezbędne są:
* 1/2 małego jogurtu naturalnego,
* 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
* 1 ząbek czosnku,
* tymianek,
* bazylia,
* oregano,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Liście sałaty należy umyć, delikatnie osuszyć i włożyć do miski. Jeżeli są bardzo duże, lepiej połamać je na mniejsze kawałki. Żeby dłużej zachować świeżość sałatki, najlepiej zrobić to przy pomocy własnych palców, a nie noża. Rzodkiewkę również umyć i pokroić wedle uznania, na ćwiartki lub na plasterki. Dorzucić do sałaty.
Krok drugi
Jajko ugotować na twardo, ostudzić, a następnie obrać ze skorupki i pokroić na kawałki. Tak jak w przypadku rzodkiewki, można pokroić je na plasterki lub na ćwiartki. Dodać do sałaty. Kulki z mozzarelli przekroić na pół i dodać do warzyw. Szczypiorek drobno posiekać, wsypać do miski, doprawić tymiankiem i delikatnie zamieszać składniki.
Krok trzeci
Jogurt przelać do miski. Dodać do niego sprasowany w prasce ząbek czosnku, oliwę z oliwek oraz pozostałe zioła. Dobrze wymieszać, żeby oliwa połączyła się z jogurtem. Z sosu powinna zacząć unosić się przyjemna ziołowa woń. Jest to znak, że sos jest gotowy.
Przygotowanym sosem polać sałatkę. Można ponownie delikatnie zamieszać, a następnie podawać. Bardzo dobrze smakuje ze świeżym chlebem pełnoziarnistym lub z lekko podgrzanymi kawałkami bagietki.