Ciekawe przepisy na grillowane brzoskwinie

Opiekun artykułu: hanaana
Advertising
Ciekawe przepisy na grillowane brzoskwinie

Ciekawe przepisy na grillowane brzoskwinie

Owoce są rzadko pieczone na grillu, co jest wielką stratą, ponieważ są niezwykle smacznym daniem. Warto zacząć urozmaicać sobie w ten sposób biesiadowanie przy ruszcie. Nowym smakiem i powiewem egzotyki będzie z pewnością grillowanie brzoskwini, która wcale nie niszczeje pod wpływem ciepła, lecz jest jeszcze lepsza.

Advertising
Advertising
  • Brzoskwinia na chlebie

    Brzoskwinia na chlebie

    Grillowana brzoskwinia z chlebem może być zarówno daniem na obiad, jak i podwieczorkiem. Do jej przygotowania niezbędne są:
    * 1 brzoskwinia,
    * 2 kromki chleba graham,
    * 2 łyżki serka ricotta,
    * 2 łyżki miodu płynnego.
    Rozgrzać grill. Brzoskwinię umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Przekroić połówki na dwie części i zacząć grillować. Obok owoców położyć chleb i opiekać z dwóch stron. Gdy oba elementy będą już lekko brązowe, zdjąć je z grilla. Posmarować chleb serkiem, ułożyć na nim po dwa kawałki brzoskwini i polać miodem.

  • Brzoskwinie z jogurtem

    Brzoskwinie z jogurtem

    Delikatne, słodkie brzoskwinie idealnie nadają się do grillowania i jadania ich z równie delikatnymi dodatkami, w tym z jogurtem. Ich przyrządzenie wymaga:
    * 1/2 puszki brzoskwiń (lub 4 świeże),
    * 1 opakowanie jogurtu greckiego.
    Brzoskwinie z puszki odsączyć z syropu. Jeżeli używa się świeżych, trzeba przekroić je na pół i wyjąć pestkę. Kłaść na rozgrzanym grillu dziurką do dołu. Przypiekać, póki brzoskwinia nie stanie się lekko brązowa. Wtedy przełożyć na talerz i wypełnić miejsce po pestce jogurtem greckim. Można zamiast jogurtu nałożyć po 1 łyżce lodów waniliowych.

  • Brzoskwinie z karmelem

    Brzoskwinie z karmelem

    Ciepłe brzoskwinie mogą być wspaniałe z wieloma dodatkami, jednak szczególnie dobrze smakują na ciepło. Żeby mieć z nich doskonały deser, warto przygotować:
    * 4 brzoskwinie,
    * 3 łyżki miodu,
    * 1 łyżeczkę masła,
    * 1 jogurt grecki,
    * orzechy włoskie,
    * miód płynny.
    Masło rozpuścić w rondelku, dodać miód i zamieszać, a następnie wrzucić orzechy i gotować przez 2 – 3 minuty, aż do powstania syropu. Wyłowić z niego orzechy. Ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestki i grillować. Gdy zrobią się przyrumienione, przełożyć na talerz. Dodać na sam środek po 1 łyżce jogurtu, polać miodem i posypać orzechami. Podawać.

Popularne tagi
  • przepis na ziemniaki z boczkiem
  • składniki na placki
  • zielone chili
  • pieczenie calzone
  • warzywa
  • przepis na zapiekanki
  • kurkuma
  • smażone tofu
  • śniadanie z owocami
  • szaszłyki a’la kebab
  • pomidory na przystawkę
  • przepis na szparagi z grzybami
  • zapiekanka z bakłażana
  • szczypiorek
  • przystawki na zimno