Ciekawe przepisy na grillowane brzoskwinie
Ciekawe przepisy na grillowane brzoskwinie
Owoce są rzadko pieczone na grillu, co jest wielką stratą, ponieważ są niezwykle smacznym daniem. Warto zacząć urozmaicać sobie w ten sposób biesiadowanie przy ruszcie. Nowym smakiem i powiewem egzotyki będzie z pewnością grillowanie brzoskwini, która wcale nie niszczeje pod wpływem ciepła, lecz jest jeszcze lepsza.
Brzoskwinia na chlebie
Grillowana brzoskwinia z chlebem może być zarówno daniem na obiad, jak i podwieczorkiem. Do jej przygotowania niezbędne są:
* 1 brzoskwinia,
* 2 kromki chleba graham,
* 2 łyżki serka ricotta,
* 2 łyżki miodu płynnego.
Rozgrzać grill. Brzoskwinię umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Przekroić połówki na dwie części i zacząć grillować. Obok owoców położyć chleb i opiekać z dwóch stron. Gdy oba elementy będą już lekko brązowe, zdjąć je z grilla. Posmarować chleb serkiem, ułożyć na nim po dwa kawałki brzoskwini i polać miodem.Brzoskwinie z jogurtem
Delikatne, słodkie brzoskwinie idealnie nadają się do grillowania i jadania ich z równie delikatnymi dodatkami, w tym z jogurtem. Ich przyrządzenie wymaga:
* 1/2 puszki brzoskwiń (lub 4 świeże),
* 1 opakowanie jogurtu greckiego.
Brzoskwinie z puszki odsączyć z syropu. Jeżeli używa się świeżych, trzeba przekroić je na pół i wyjąć pestkę. Kłaść na rozgrzanym grillu dziurką do dołu. Przypiekać, póki brzoskwinia nie stanie się lekko brązowa. Wtedy przełożyć na talerz i wypełnić miejsce po pestce jogurtem greckim. Można zamiast jogurtu nałożyć po 1 łyżce lodów waniliowych.Brzoskwinie z karmelem
Ciepłe brzoskwinie mogą być wspaniałe z wieloma dodatkami, jednak szczególnie dobrze smakują na ciepło. Żeby mieć z nich doskonały deser, warto przygotować:
* 4 brzoskwinie,
* 3 łyżki miodu,
* 1 łyżeczkę masła,
* 1 jogurt grecki,
* orzechy włoskie,
* miód płynny.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać miód i zamieszać, a następnie wrzucić orzechy i gotować przez 2 – 3 minuty, aż do powstania syropu. Wyłowić z niego orzechy. Ułożyć na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i pozostawić do ostygnięcia.Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestki i grillować. Gdy zrobią się przyrumienione, przełożyć na talerz. Dodać na sam środek po 1 łyżce jogurtu, polać miodem i posypać orzechami. Podawać.