Przepis na jabłka smażone w naleśnikowym cieście

Opiekun artykułu: awilk
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Przepis na jabłka smażone w naleśnikowym cieście

Przepis na jabłka smażone w naleśnikowym cieście

Choć jabłka to owoce dostępne w Polsce przez cały rok w różnych odmianach, wielkościach oraz smakach, to jednak znacznie częściej sięgamy po owoce sprowadzane do nas z innych krajów, nieco egzotyczne, cytrusowe lub jeszcze inne. Jabłka rzadko kiedy zjadamy tak po prostu, jako formę deseru albo drugiego śniadania, czasami tylko pokusimy się o przyrządzenie z nich szarlotki. To naprawdę duży błąd, gdyż owoce te są niezwykle zdrowe i warto jeść jedno jabłko dziennie, aby utrzymać swoje ciało w dobrej kondycji. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne jabłka smażone w cieście naleśnikowym. To idealne śniadanie albo podwieczorek dla dzieci i dorosłych, który sprawdzi się zwłaszcza w pochmurne, jesienne dni, do których właśnie te owoce pasują najlepiej.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

5 średnich jabłek

pół szklanki mleka

pół szklanki wody mineralnej gazowanej

2 jajka

ok. 80 g mąki pszennej

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

olej do smażenia

¼ łyżeczki cynamonu

3 łyżki cukru pudru

5 średnich jabłek pół szklanki mleka pół szklanki wody mineralnej gazowanej 2 jajka ok. 80 g mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli olej do smażenia ¼ łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru pudru
  • Przygotowanie ciasta

    W pierwszej kolejności zajmiemy się przygotowaniem ciasta naleśnikowego, gdyż i tak musi ono chwilę „odpocząć” przed smażeniem.

    Do średniej wielkości miski wbij dwa jajka, dolej pół szklanki wody oraz pół szklanki mleka. Wszystko razem wymieszaj, a następnie dodaj mąkę, szczyptę soli oraz płaską łyżkę cukru waniliowego. Teraz wymieszaj to wszystko razem ręczną trzepaczką lub też przy pomocy miksera. Jeśli ciasto wyszłoby za rzadkie, dosyp odrobinę mąki, jeśli zaś za gęste, wlej trochę wody lub mleka.

  • Przygotowanie posypki

    Do małej miseczki wsyp ¼ łyżeczki cynamonu oraz 3 duże łyżki cukru pudru. Wymieszaj to razem. Ta mieszkanka będzie naszą posypką. Jeśli chcesz, możesz dosypać trochę więcej cynamonu, ale pamiętaj, że ma on bardzo intensywny smak oraz aromat.

  • Przygotowanie jabłek

    Wszystkie jabłka umyj i osusz, a następnie zajmij się wydrążaniem ich środków. Rób to delikatnie, tak aby usnąć gniazda nasienne, ale nie naruszyć owocu. Następnie, bez obierania ze skórki, pokrój jabłka na okrągłe plastry.

  • Smażenie

    Smażenie

    Na patelni z nieprzywieralnym dnem rozprowadź trochę oleju (tak, aby przykrywał dno). Następnie obtaczaj każdy plaster jabłka w cieście naleśnikowym i kładź go na rozgrzany tłuszcz, a potem smaż około dwóch minut z każdej strony na złocisty kolor. Po zdjęciu z patelni przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a następnie posyp cukrem z cynamonem, póki są jeszcze gorące i cukier zdąży się rozpuścić. Smacznego!