Przepis na śniadaniowe placki z bananów
Przepis na śniadaniowe placki z bananów
Niewiele jest osób, które nie lubiłyby smaku bananów. Te pyszne i słodkie owoce mają zdecydowanie więcej wielbicieli niż przeciwników. Niestety, banany od kilkunastu lat uważane są za owoce niedobre na przykład dla osób na diecie odchudzającej ze względu na swoją kaloryczność. Fakt, jak na owoce mają one dość dużo kalorii, jednak wcale nie są rekordzistami (awokado je znacznie przewyższa). Dodatkowo, banany mają wiele właściwości, które wpływają korzystnie zarówno na zdrowie, jak i urodę człowieka. Dlatego warto spożywać je pod różnymi postaciami. Poznaj przepis na bananowe i słodkie śniadanie.
Jeśli ciasto wyjdzie ci zbyt gęste, możesz dodać kilka łyżek mleka lub wody przegotowanej/mineralnej.
Przygotowanie piure bananowego
Dojrzałe banany obierz ze skórki. Następnie odetnij ich końce, a resztę owoców przerzuć do miski. Za pomocą widelca albo tłuczka do ziemniaków ugniataj je tak długo, aż powstanie piure bananowe – rozdrobniona papka z bananów bez widocznych, dużych grudek. Ugniatanie ręczne może chwilę potrwać, dlatego jeśli chcesz przyspieszyć całą czynność, użyj blendera.
Ciasto na placki
Do bananów wrzuć jedno duże jajko (albo dwa małe) i wymieszaj całość dokładnie. Następnie dodaj do nich mąkę pszenną, a także sporą garść rodzynek. Jeśli chcesz, możesz rodzynki wcześniej pokroić na małe części, dzięki czemu bardziej równomiernie rozłożą się one po cieście. Całość dosłodź jedną łyżeczką miodu. Choć może ci się wydawać, że miodu będzie za mało, to pamiętaj, że po pierwsze jest on słodszy niż cukier, po drugie zaś banany i rodzynki również są bardzo słodkie. Płaska łyżeczka na pewno wystarczy.
Smażenie
Wlej kilka kropel oliwy lub dobrej jakości oleju na patelnię. Tłuszcz rozprowadź po niej za pomocą papierowego ręcznika. Następnie wykładaj na patelnię ciasto na placuszki. Możesz to robić za pomocą chochli albo łyżki. Kształt oraz wielkość placków zależy od twoich upodobań.
Smaż placek z obu stron, aż zrobi się lekko złotawy, a jajko na pewno się zetnie.
Serwowanie
Ponieważ placuszki są słodkie, serwuj je z kontrastującymi dodatkami, na przykład domowym dżemem z czarnej porzeczki, truskawkami albo po prostu łyżką jogurtu bałkańskiego. Oczywiście, jeśli jesteś amatorem bardzo słodkich potraw, możesz dodać miód, syrop klonowy albo cukier puder. Możesz także zjeść je solo – będą równie pyszne. Smacznego!