Jak schudnąć, nie rezygnując z jedzenia?

Opiekun artykułu: bpila
Advertising
Jak schudnąć, nie rezygnując z jedzenia?

Jak schudnąć, nie rezygnując z jedzenia?

Największym problemem osób, które przeszły na dietę odchudzającą, jest nie tyle brak motywacji, co przejście na mniejsze porcje jedzenia i powstrzymywanie się od pewnych produktów. Można jednak schudnąć, nie rezygnując z większości żywieniowych składników, a także bez uczucia głodu i towarzyszącej mu frustracji. Poniżej znajdziesz przygotowane dla ciebie porady i wskazówki, które pomogą ci zrzucić kilogramy i być sytym jednocześnie.

Advertising
Advertising
  • Zrezygnuj z diet specjalistycznych

    Zrezygnuj z diet specjalistycznych

    Każda dieta odchudzająca wymyślona przez dietetyka, specjalistę do spraw żywienia, lekarza czy też celebrytę zabrania spożywania pewnych produktów lub nawet całych grup produktów. Tak jest chociażby przez I fazę grupy South Beach, gdzie zabrania się zjadania węglowodanów. Takie ograniczenia najczęściej sprawiają nam najwięcej kłopotu i jednocześnie rodzą w nas frustrację, a w konsekwencji łamią naszą silną wolę. Dlatego też zrezygnuj z tak ułożonych diet i zacznij się po prostu zdrowo odżywiać.

  • Nawadniaj się

    Jedzenie jest bardzo ważne i to, co nakładamy na nasz talerz, ma ogromne znaczenie. Jednak równie istotne jest to, co oraz ile wypijamy. W odchudzaniu pomogą nam zielona i czerwona herbata, ale także woda. Choć zazwyczaj zaleca się, aby pić wodę niegazowaną, to na diecie powinnaś pić raczej tę z gazem – daje ona poczucie większej sytości. Woda z dodatkiem cytryny albo natki pietruszki przyspieszy twój proces odchudzania.

  • Nie rezygnuj ze swoich ulubionych przekąsek

    Nie rezygnuj ze swoich ulubionych przekąsek

    Każdą bardzo kaloryczną przekąskę można zamienić na mniej kaloryczną, a na dodatek bardziej zdrową. Tak jest chociażby z pizzą, którą można zrobić na spodzie z cukinii albo kalafiora lub z hamburgerem, którego można zrobić na bazie sosu jogurtowego, pełnoziarnistych bułek oraz piersi z kurczaka. Jeśli zaś przepadasz za słodyczami, to i tutaj nie będziesz poszkodowana. Daktyle czy suszone morele zasłodzą cię szybciej niż mleczna czekolada. Pamiętaj po prostu, aby swoje żywieniowe produkty wybierać mądrzej i zastanawiać się nad tym, co w sobie zawierają – nie musisz rezygnować ze wszystkiego, wystarczy, że ograniczysz ilość spożywanych kalorii.

  • Jedz częściej

    Jedz częściej

    Kolejnym problemem z dietą jest to, że między kolejnymi posiłkami mamy ochotę coś podjeść. Jedzenie jest uzależniające, dlatego za pierwszym kęsem może podążyć drugi, trzeci i nawet nie obejrzymy się, jak zjemy całą górę kanapek. Dlatego też warto zwiększyć liczbę posiłków, ale jednocześnie zmniejszyć ich wielkość. Na diecie redukcyjnej, czyli odchudzającej, z umiarkowaną aktywnością fizyczną oraz siedzącym trybem pracy, dobry będzie następujący rozkład posiłków:* śniadanie – 450 kalorii* drugie śniadanie – 250 kalorii* obiad – 600 kalorii* podwieczorek/przekąska – 150 kalorii* kolacja – 200 kalorii.

  • Ruszaj się

    W procesie odchudzania odpowiedni sposób żywienia jest, rzecz jasna, kluczowy i nie zastąpi go nawet bardzo intensywna praca mięśni. Jednak i o tej drugiej nie można zapominać, zwłaszcza jeśli zależy ci na tym, aby wyrzeźbić i wysmuklić swoją sylwetkę. Włącz do swojego normalnego tygodnia 4 – 5 treningów trwających po 35 – 45 minut. Wybierz taką aktywność, która najbardziej cię satysfakcjonuje i daje ci przyjemność.

Popularne tagi
  • komórki rakowe
  • regeneracja
  • jaja
  • detoks imbirowy
  • ograniczenie soli
  • zalety kwasów omega
  • dorosły
  • właściwości octu jabłkowego
  • praca siedząca
  • dieta w profilaktyce raka jelita grubego
  • wartości wody
  • produkty mleczne
  • ziarna słonecznika
  • woda w jedzeniu
  • kardamon