Przepis na chrupiące nuggetsy

Opiekun artykułu: kielas
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 25 min.
Advertising
Przepis na chrupiące nuggetsy

Przepis na chrupiące nuggetsy

Nazwą „nuggetsy” określa się kawałki kurczaka smażone w panierce. Kiedyś nuggetsy były typowym przysmakiem z popularnych fast foodów, dzisiaj natomiast coraz częściej oraz chętniej robimy je w domu jako przekąskę do meczu, filmu, a nawet jako formę obiadu. Nic w tym dziwnego, nuggetsy są chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku, a na dodatek charakteru nadają im sosy czy dipy, z którymi powinny być podawane. To idealna potrawa dla całej rodziny – uwielbiają je dzieci, ale z pewnością zasmakuje też dorosłym. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne nuggetsy w domowej panierce.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 podwójna pierś z kurczaka

kilka kropel cytryny

bułka tarta do panierowania

mąka do panierowania (około ½ małej szklanki)

szczypta: papryki ostrej, słodkiej oraz czosnku granulowanego

1 duże jajko

sól i pieprz

olej do smażenia

1 podwójna pierś z kurczaka kilka kropel cytryny bułka tarta do panierowania mąka do panierowania (około ½ małej szklanki) szczypta: papryki ostrej, słodkiej oraz czosnku granulowanego 1 duże jajko sól i pieprz olej do smażenia
  • Przygotowanie kurczaka

    Przygotuj jedną podwójną i dużą pierś z kurczaka. Poodcinaj od niej wszystkie chrząstki i kawałki tłuszczu, na następnie pokrój ją w małe kawałki – przypominające kwadraty. Wrzuć je do miseczki i posól, dopraw pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstaw je na czas przygotowania panierki.

  • Przygotowanie panierki

    Do średniej wielkości miski wbij jedno duże jajko. Rozkłóć je delikatnie. Następnie do drugiej miski wsyp mąkę oraz czosnek granulowany, szczyptę słodkiej papryki i szczyptę papryki ostrej, natomiast do trzeciej – bułkę tartą. Wymieszaj składniki w dwóch ostatnich miseczkach. Produkty do panierowania są już gotowe.

  • Panierowanie

    Panierowanie

    Każdy kawałek kurczaka zamocz najpierw w mące z przyprawami, potem w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane odstaw na chwilę do rozgrzania tłuszczu.

  • Smażenie

    Na patelnię wlej trochę oleju – tak, aby przykrył dokładnie jej dno. Rozgrzej go. Dopiero na bardzo rozgrzany tłuszcz kładź kurczaczki – tylko dzięki temu go nie wchłoną i będą chrupiące.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Nuggetsy serwuj jeszcze ciepłe, prosto z patelni, ale dobrze smakują również na zimno. Możesz je podawać z:
    * sosem czosnkowym,
    * ostrym sosem pomidorowym,
    * ketchupem,
    * sosem majonezowym (lub majonezowo-jogurtowym),
    * sosem musztardowym.
    Smacznego!

Popularne tagi
  • przepis na ziemniaki z boczkiem
  • składniki na placki
  • zielone chili
  • pieczenie calzone
  • warzywa
  • przepis na zapiekanki
  • kurkuma
  • smażone tofu
  • śniadanie z owocami
  • szaszłyki a’la kebab
  • pomidory na przystawkę
  • przepis na szparagi z grzybami
  • zapiekanka z bakłażana
  • szczypiorek
  • przystawki na zimno