Przepis na chrupiące nuggetsy
Przepis na chrupiące nuggetsy
Nazwą „nuggetsy” określa się kawałki kurczaka smażone w panierce. Kiedyś nuggetsy były typowym przysmakiem z popularnych fast foodów, dzisiaj natomiast coraz częściej oraz chętniej robimy je w domu jako przekąskę do meczu, filmu, a nawet jako formę obiadu. Nic w tym dziwnego, nuggetsy są chrupiące na zewnątrz, soczyste w środku, a na dodatek charakteru nadają im sosy czy dipy, z którymi powinny być podawane. To idealna potrawa dla całej rodziny – uwielbiają je dzieci, ale z pewnością zasmakuje też dorosłym. Poniżej znajdziesz przepis na pyszne nuggetsy w domowej panierce.
Przygotowanie kurczaka
Przygotuj jedną podwójną i dużą pierś z kurczaka. Poodcinaj od niej wszystkie chrząstki i kawałki tłuszczu, na następnie pokrój ją w małe kawałki – przypominające kwadraty. Wrzuć je do miseczki i posól, dopraw pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Odstaw je na czas przygotowania panierki.
Przygotowanie panierki
Do średniej wielkości miski wbij jedno duże jajko. Rozkłóć je delikatnie. Następnie do drugiej miski wsyp mąkę oraz czosnek granulowany, szczyptę słodkiej papryki i szczyptę papryki ostrej, natomiast do trzeciej – bułkę tartą. Wymieszaj składniki w dwóch ostatnich miseczkach. Produkty do panierowania są już gotowe.
Panierowanie
Każdy kawałek kurczaka zamocz najpierw w mące z przyprawami, potem w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane odstaw na chwilę do rozgrzania tłuszczu.
Smażenie
Na patelnię wlej trochę oleju – tak, aby przykrył dokładnie jej dno. Rozgrzej go. Dopiero na bardzo rozgrzany tłuszcz kładź kurczaczki – tylko dzięki temu go nie wchłoną i będą chrupiące.
Serwowanie
Nuggetsy serwuj jeszcze ciepłe, prosto z patelni, ale dobrze smakują również na zimno. Możesz je podawać z:
* sosem czosnkowym,
* ostrym sosem pomidorowym,
* ketchupem,
* sosem majonezowym (lub majonezowo-jogurtowym),
* sosem musztardowym.
Smacznego!