Jak przyrządzić pyszne szparagi panierowane z musztardą i koperkiem?

Opiekun artykułu: figurniak
Wymagany czas: 25 min.
Advertising
Jak przyrządzić pyszne szparagi panierowane z musztardą i koperkiem?

Jak przyrządzić pyszne szparagi panierowane z musztardą i koperkiem?

Włączenie szparagów do codziennego jadłospisu może dać mnóstwo satysfakcji oraz doznań smakowych. Dobrze przygotowane stanowią część obiadu, jak również przekąski na ciepło, które można serwować przed daniem głównym. Gdy nie ma się pomysłu na szparagi, warto sięgnąć po poniższy artykuł i znajdujący się w nim sprawdzony przepis. Spróbuj, a szparagi nie będą miały dla ciebie tajemnic.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do przygotowania smacznej przystawki potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze o prawidłowej świeżości, czyli:

    * 1 pęczek zielonych szparagów,

    * 1 jajko,

    * 1 łyżeczka cukru,

    * 25 g masła,

    * bułka tarta,

    * pieprz,

    * sól,

    * olej,

    * 1/2 szklanki musztardy,

    * 2 łyżki koperku,

    * 2 łyżki miodu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie szparagi opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Ostrym nożem odciąć zdrewniałe końcówki. Tak przygotowane szparagi przełożyć do garnka, zalać wodą. Doprawić cukrem, solą, po czym naczynie postawić na piecu i zagotować, aby szparagi zmiękły.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Od momentu zagotowania gotować 3 minuty, po czym zdjąć garnek z pieca i przecedzić szparagi gorącą wodą. Odłożyć na bok do późniejszego wykorzystania.Do miski lub głębokiego talerza wbić jajko, rozbełtać je widelcem i doprawić pieprzem oraz odrobiną soli. Na płaski talerz wysypać bułkę tartą, natomiast na patelni roztopić masło z oliwą z oliwek.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Szparagi maczać w jajku, a następnie w bułce tartej i od razu kłaść na patelnię. Obracać, żeby przysmażyły się równomiernie i zdejmować z patelni, kiedy panierka stanie się brązowa. Odkładać na talerz wyłożony papierem do pieczenia.Po usmażeniu wszystkich szparagów, ale przed podaniem ich na stół, wykonać sos musztardowy. W miseczce zmieszać ze sobą musztardę, miód oraz koperek. Mieszać intensywnie, aż będą stanowiły jedną całość. Szparagi panierowane podawać na ciepło z dipem musztardowym. Smacznego!