Jak przyrządzić pieczarki z cebulą i serem?
Jak przyrządzić pieczarki z cebulą i serem?
Korzystając z sezonu grzybowego, warto przypomnieć sobie również o całorocznych pieczarkach. Skoro leśne grzybki przygotowuje się na kilkanaście sposobów – marynuje, smaży, suszy, podpieka – tak samo kreatywnie można przyrządzić zwykłe pieczarki. Ich smak zazwyczaj odpowiada większości osób, ale dobrze go urozmaicić ciekawym nadzieniem.
Jakie produkty spożywcze wykorzystać?
Pieczarki z farszem nie są daniem trudnym i mogą z powodzeniem służyć jako przekąska na ciepło w czasie spotkania z przyjaciółmi oraz jako element kolacji we dwoje. Do wykonania dobrej przystawki potrzebne są następujące elementy:
* 0,5 kg pieczarek,
* 1/2 szklanki cebuli,
* 1/2 szklanki bułki tartej,
* 1/2 szklanki mozzarelli,
* 5 łyżek masła,
* pieprz,
* sól,
* 1/2 łyżeczki czosnku.
Pierwszy krok
Pracę w kuchni należy rozpocząć od rozgrzania piekarnika do 220 stopni Celsjusza. Po zrobieniu tego zająć się pieczarkami, myjąc je dokładnie i pozbawiając kapelusze nóżek. Nóżek nie należy wyrzucać, lecz przekroić na pół, drobno posiekać i wrzucić do miski. Szkoda byłoby je zmarnować.
Drugi krok
Masło oraz przyprawy dokładnie wymieszać ze sobą w szklance, po czym przełożyć na patelnię, stopniowo rozpuszczając na małym ogniu. Cebule obrać z łupinek i posiekać, odmierzając dokładnie 1/2 szklanki. Czosnek również pozbawić łupinki – zgnieść w prasce albo pokroić na drobne kawałki.
Roztopionym masłem nasmarować wnętrze pieczarek, a następnie układać grzybki na blasze do pieczenia.
Trzeci krok
Cebulę oraz czosnek podsmażyć na reszcie masła, która pozostała po nasmarowaniu pieczarek. Wrzucić drobno posiekane nóżki grzybów i podsmażać, aż ze składników wyparuje cała wilgoć. Napełnić uzyskanym farszem kapelusze grzybów, ale patelni jeszcze nie myć Wsypać na nią bułkę tartą oraz startą mozzarellę. Przypiekać przez chwilę, a następnie ułożyć na wierzchu każdej przekąski. Wsunąć blachę do piekarnika i zapiekać całość przez 10 – 12 minut – podawać zaraz po wyjęciu przekąski z pieca.