Jak samemu przyrządzić gofry cynamonowe?

Opiekun artykułu: kakashipa
Advertising
Jak samemu przyrządzić gofry cynamonowe?

Jak samemu przyrządzić gofry cynamonowe?

Masz ochotę na gofry, ale znudził Ci się ich tradycyjny smak? Chcesz spróbować gofrów o innym smaku, a w dodatku lubisz cynamon? W takim razie ten przepis jest dla Ciebie! Poniżej znajdziesz przepis na cynamonowe gofry.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Składniki na ciasto:

25 dag masła

3 łyżeczki cukru

szczypta soli

4 jajka

50 dag mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

tłuszcz do smarowania gofrownicy, np. skórka od słoniny

Składniki do dekoracji:

cukier puder

bita śmietana

czekolada

owoce, np. banany

Dodatkowo przydadzą Ci się:

miska i łyżka do wymieszania składników

gofrownica

mikser do ucierania

  • Gofry cynamonowe – krok 1

    Gofry cynamonowe – krok 1

    W misce utrzyj na puszystą masę masło, cukier oraz sól. Następnie kolejno dodawaj jajka. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem (jeżeli bardzo lubisz cynamon, to możesz dodać go więcej, według uznania) i połącz z wcześniej utartą masą maślaną. Z połączonych składników wyrób ciasto. Do ciasta dodaj trochę letniej wody, aby nabrało właściwej konsystencji.

  • Gofry cynamonowe – krok 2

    Gofry cynamonowe – krok 2

    Dobrze nagrzej gofrownicę i nasmaruj ją tłuszczem, w tym celu świetnie sprawdzi się skórka od słoniny. Następnie wlej czubatą łyżkę ciasta i piecz gofry na jasnozłoty kolor. Pamiętaj, że czas pieczenia w dużej mierze zależy od gofrownicy, dlatego w czasie pieczenia możesz zerkać co jakiś czas, czy gofry mają właściwy kolor.

  • Gofry cynamonowe – krok 3

    Gofry cynamonowe – krok 3

    Po upieczeniu gofry podawaj z ulubionymi dodatkami. Do cynamonowych gofrów idealnie pasuje m.in. cukier puder, bita śmietana oraz banany z czekoladą. Smacznego!