Kulki kokosowe na karnawałową imprezę
Kulki kokosowe na karnawałową imprezę
Drobne przekąski są niezbędne w czasie domowego balu karnawałowego. Nie wszyscy lubią słone przekąski, dlatego dbając o podniebienia wszystkich gości, warto pomyśleć o przygotowaniu czegoś słodkiego. Małego, wyrazistego w smaku i odrobinę egzotycznego – takie wymagania spełniają kulki kokosowe.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby kokosowe kuleczki udały się wyśmienicie, potrzebne są świeże składniki spożywcze, czyli:
* 1/2 szklanki mleka,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
* 2 łyżki cukru,
* 10 dag wiórków kokosowych.
Wiórków warto przygotować więcej, żeby móc obtoczyć w nich kulki.Pierwszy krok
Mleko przelać do garnka i zacząć gotować na średnim ogniu. Dodać cukier i mieszać od czasu do czasu, doprowadzając do wrzenia.
Drugi krok
W miseczce wymieszać ze sobą wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną. Można dodać również odrobinę aromatu kokosowego, ale nie jest konieczne, chyba że lubi się intensywniejszy kokosowy smak.Wsypać wiórki z mąką do gotującego się mleka i wymieszać. Uważać, żeby nie doszło do przypalenia gęstniejącej masy. Gotową masę wystudzić.
Trzeci krok
Z ochłodzonej już masy formować niewielkie kulki. Od razu po wykonaniu obtaczać je w całości w kokosowych wiórkach, po czym odkładać na tackę.Żeby lepiej prezentowały się w czasie podawania, warto wkładać każdą kuleczkę w kolorową, papierową papilotkę.