Pyszny deser – krem rabarbarowy
Pyszny deser – krem rabarbarowy
Wiosna i lato to pora, kiedy wykonuje się potrawy z sezonowych warzyw i owoców. Mają one niepowtarzalny smak i często są wyczekiwane przez cały rok. Wiele osób z niestęsknieniem wypatruje okresu, kiedy w sklepach pojawi się rabarbar. Można z niego wykonywać zachwycające przysmaki, napoje, ciasta oraz doskonały krem rabarbarowy.
Potrzebne składniki spożywcze
Do wykonania pysznego kremu rabarbarowego potrzebne są następujące produkty:
* 400 g rabarbaru malinowego,
* 200 g masła,
* 4 jajka,
* 2 żółtka,
* 2 szklanki cukru,
* 1 cytryna.
Przydadzą się również ładne pucharki, w których można podać krem, oraz dodatki, najlepiej biszkopty albo wafelki, ale bez nadzienia.Krok pierwszy
Rabarbar umyć, ale nie obierać. Po osuszeniu pokroić na kawałki nie większe niż 1 centymetr, a następnie wrzucić do garnka i posypać 3 łyżkami cukru. Ustawić garnek na piecu, włączyć gaz i dolać wodę. Mieszać od czasu do czasu.
Gotować należy do momentu, w którym rabarbar będzie całkowicie miękki i rozpadnie się, a masa zgęstnieje.
Krok drugi
Cytrynę sparzyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Wycisnąć sok.W osobnym garnku roztopić masło, pamiętając, żeby topić je na małym ogniu. Dodać skórkę z cytryny oraz sok, a następnie rozgotowany rabarbar i gotować, cały czas mieszając. Po upływie 2 minut dodać cukier, wymieszać.
Krok trzeci
W osobnej misce zmieszać ze sobą jajka z żółtkami. Dodać do wywaru z rabarbarem i zamieszać, po czym gotować jeszcze przez 15 minut, nie przerywając mieszania. Po tym czasie odstawić garnek z pieca i poczekać, aż krem ostygnie.
Krok czwarty
Kiedy krem lekko przestygnie, przecedzić go przez sitko. W ten sposób można pozbyć się skórki cytrynowej oraz włókien z rabarbaru.Przełożyć krem do słoika. Przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień. Podawać z biszkoptami, lodami albo wafelkami.