Pyszny deser – krem rabarbarowy

Opiekun artykułu: czarnakika
Advertising
Pyszny deser – krem rabarbarowy

Pyszny deser – krem rabarbarowy

Wiosna i lato to pora, kiedy wykonuje się potrawy z sezonowych warzyw i owoców. Mają one niepowtarzalny smak i często są wyczekiwane przez cały rok. Wiele osób z niestęsknieniem wypatruje okresu, kiedy w sklepach pojawi się rabarbar. Można z niego wykonywać zachwycające przysmaki, napoje, ciasta oraz doskonały krem rabarbarowy.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Do wykonania pysznego kremu rabarbarowego potrzebne są następujące produkty:
    * 400 g rabarbaru malinowego,
    * 200 g masła,
    * 4 jajka,
    * 2 żółtka,
    * 2 szklanki cukru,
    * 1 cytryna.
    Przydadzą się również ładne pucharki, w których można podać krem, oraz dodatki, najlepiej biszkopty albo wafelki, ale bez nadzienia.

  • Krok pierwszy

    Rabarbar umyć, ale nie obierać. Po osuszeniu pokroić na kawałki nie większe niż 1 centymetr, a następnie wrzucić do garnka i posypać 3 łyżkami cukru. Ustawić garnek na piecu, włączyć gaz i dolać wodę. Mieszać od czasu do czasu.

    Gotować należy do momentu, w którym rabarbar będzie całkowicie miękki i rozpadnie się, a masa zgęstnieje.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cytrynę sparzyć. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Wycisnąć sok.W osobnym garnku roztopić masło, pamiętając, żeby topić je na małym ogniu. Dodać skórkę z cytryny oraz sok, a następnie rozgotowany rabarbar i gotować, cały czas mieszając. Po upływie 2 minut dodać cukier, wymieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W osobnej misce zmieszać ze sobą jajka z żółtkami. Dodać do wywaru z rabarbarem i zamieszać, po czym gotować jeszcze przez 15 minut, nie przerywając mieszania. Po tym czasie odstawić garnek z pieca i poczekać, aż krem ostygnie.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Kiedy krem lekko przestygnie, przecedzić go przez sitko. W ten sposób można pozbyć się skórki cytrynowej oraz włókien z rabarbaru.Przełożyć krem do słoika. Przechowywać w lodówce maksymalnie przez tydzień. Podawać z biszkoptami, lodami albo wafelkami.