Smaczne i słodkie ciasteczka z czekoladą
Smaczne i słodkie ciasteczka z czekoladą
Ciasteczka z kawałkami czekolady to jeden z bardziej lubianych przysmaków, często kupowany w kawiarniach, często wybierany w sklepach. Jednak zamiast zdawać się na kupne ciastka, które mogą być dobre lub nie, warto zdecydować się na samodzielne przygotowanie podwieczorku. Przepis jest prosty, a ciasteczka przepyszne.
Potrzebne składniki
Najważniejszym krokiem przy przygotowywaniu ciastek jest zebranie niezbędnych składników. Są nimi:
* 250 g mąki pszennej,
* 120 g masła,
* 80 g cukru,
* 50 g orzechów włoskich,
* 1 jajko,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Zamiast gorzkiej czekolady w tabliczce można użyć czekoladowych groszków. Są one zazwyczaj dostępne jedynie w sklepach internetowych, do tego w dużych torebkach. W związku z tym, jeżeli planuje się częste pieczenie ciastek, warto w zainwestować w czekoladowy groszek; jeżeli ma to być okazyjne, lepiej pozostać przy czekoladzie w tabliczce.Pierwszy krok
Na początku warto przygotować dodatki. Czekoladę pokroić na drobne kawałki. Tak samo postąpić z orzechami. Żeby nie kłopotać się wyciąganiem ich ze skorupek, najlepiej kupić już obrane i tylko posiekać je na mniejsze kawałki.
Drugi krok
Miękkie masło należy przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę tak, aby nie było widać drobinek cukru. Dodać do masy jajko i znów ucierać – można mikserem lub blenderem. Następnie powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej, pachnącej masy. Na koniec dodać czekoladę oraz orzechy i wymieszać, tym razem nie mikserem, ale łyżką.
Trzeci krok
Z gotowej masy można rozpocząć formowanie niewielkich kul, które następnie należy układać na blasze do pieczenia. Najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia, żeby ciastka nie przywierały. Każdą kulkę należy spłaszczyć i zachować odstęp pomiędzy jedną a drugą. W czasie pieczenia nieco się rozpłyną. Gdy blacha jest już pełna można włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka powinny piec się 10 – 15 minut, aż przybiorą złocistego koloru.Po wyjęciu z piekarnika można je ostudzić, a następnie zajadać. Nie wymagają podawania ich z dodatkową posypką lub lukrem, jednak dobrze smakują w towarzystwie mocnej, aromatycznej herbaty albo mleka.