Doskonałe migdały z miodem i sezamem – jak zrobić?

Opiekun artykułu: stary
Advertising
Doskonałe migdały z miodem i sezamem – jak zrobić?

Doskonałe migdały z miodem i sezamem – jak zrobić?

Chrupanie czegoś wieczorami przed telewizorem, podczas czytania książki lub słuchania muzyki to popularny nawyk. Jednak chrupanie słonych paluszków albo krakersów nie jest dobrym pomysłem. Skoro już się podjada, niech to będzie coś smacznego i zdrowego. Prażone migdały nadają się do tego idealnie. Są zdrowe jako orzechy oraz słodkie, jak przekąska doskonała na deser.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Żeby zrobić smaczną przekąskę, potrzeba niewielu produktów, lecz istotnych i dobrej jakości. Wśród nich powinno znaleźć się:
    * 150 g migdałów,
    * 1 łyżeczka sezamu,
    * 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 1 łyżka cukru,
    * 1,5 łyżeczki miodu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Migdały przebrać, sprawdzając, czy nie znajdują się wśród nich jakieś nie nadające się do jedzenia egzemplarze. Wrzucić całość na patelnię.Prażyć migdały przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby nie doszło do ich przypalenia się.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do blendera wsypać sezam, sól, pieprz, cukier oraz dodać miód. Zmiksować wszystko razem, po czym dodać do migdałów. Wymieszać dokładnie. Wszystkie migdały powinny zostać przykryte miodem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Obtoczone glazurą migdały przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem albo pergaminem do pieczenia.Pozostawić aż do całkowitego wystudzenia się przysmaku. Gotowe migdały można przechowywać w całości albo połamać na mniejsze kawałki i mieć więcej przysmaku do chrupania.