Jak przyrządzić pyszne zabajone?
Jak przyrządzić pyszne zabajone?
Nazwa zabajone nie jest obca dla nikogo, przez co sam deser kryjący się pod tym mianem wydaje się produktem rodzimym. Pochodzi jednak nie z Polski, a z Włoch, gdzie jest jednym z tradycyjnych podwieczorków. Smakuje doskonale z owocami, jak również z innymi dodatkami. Co najważniejsze, nie jest trudny do zrobienia, więc nie ma problemu z przygotowaniem go, gdy tylko przyjdzie na to ochota.
Niezbędne składniki spożywcze
Aby uzyskać smaczne zabajone, należy przygotować zestaw dobrej jakości produktów, wśród których muszą znaleźć się:
* 4 żółtka,
* 5 łyżek cukru,
* 50 ml wina Masala,
* świeże owoce (jako dodatek).
Zamiast wina można użyć również innego alkoholu o słodkim smaku, np. likieru Amaretto.Krok pierwszy
Przygotować garnek oraz miskę, szerszą od drugiego naczynia. Do garnka nalać wodę. Wystarczy niewiele, nawet 1 cm, a następnie należy ustawić go na najmniejszym gazie na piecu i zacząć podgrzewać płyn. Woda powinna zacząć parować.
Krok drugi
Do miski wbić żółtka, p czym zacząć je ubijać – trzepaczką bądź mikserem na niewielkich obrotach. Ubijanie powinno trwać minimum 2 minuty, aby masa zrobiła się idealnie puszysta oraz gładka. Po uzyskaniu takiej konsystencji rozpocząć dodawanie cukru do żółtek, cały czas ubijając. Cukier powinien rozpuścić się całkowicie w piance z żółtek.
Krok trzeci
Miskę z masą postawić na garnku nad parującą wodą. Cały czas ubijać. Rozpocząć dodawanie wybranego likieru albo wina. Mieszać przez przynajmniej 4 minuty, aż krem zacznie gęstnieć. Trzeba pamiętać, że nie można trzymać miski przesadnie nisko, ponieważ wtedy zamiast kremu uzyska się jajecznicę.Gotowe zabajone przełożyć do pucharków oraz udekorować dowolnymi owocami lub posypką, np. czekoladową lub kokosową.