Słodkie ciasta z Nutellą – jak je przygotować?
Słodkie ciasta z Nutellą – jak je przygotować?
Nutella, czyli gęsty krem czekoladowy, to jeden z ulubionych dziecięcych przysmaków do smarowania kanapek. Na szczęście kreatywny rodzic może zrobić z Nutelli zupełnie nowy deser, ciasteczka, które każde dziecko z chęcią schrupie na drugie śniadanie. Oto podpowiedź, w jaki sposób je wykonać.
Składniki na ciasteczka
Ciasteczka z dodatkiem Nutelli mają tę zaletę, że nie potrzeba do nich ogromnej ilości składników, dzięki czemu są bardzo szybkim deserem. Potrzebne są tylko:
* 1 jajko,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1 szklanka mąki,
* 250 g Nutelli.
Krok pierwszy
Już na samym początku nastawić piekarnik na 200 stopni Celsjusza, aby był dobrze rozgrzany w momencie wkładania ciasteczek.Do niewielkiej miski wbić jajko – w całości – dodać cukier i zacząć mieszać lub miksować małym mikserem, żeby osiągnąć puszystą masę. Im bardziej będzie puszysta, tym lepiej.
Krok drugi
Do masy jajecznej dodać Nutellę i rozpocząć mieszanie łyżką, uzyskując jednolitą masę. Dopiero na sam koniec dodać mąkę, wyrabiając czekoladowe, mocno pachnące ciasto. Z gotowego ciemnego ciasta rozpocząć formowanie kulek. W razie potrzeby podsypywać dłonie lub ciasto odrobiną mąki, żeby masa nie przylepiała się do dłoni.
Krok trzeci
Gotowe kuleczki odkładać na blachę, natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia. Można je lekko spłaszczyć, jeżeli chce się uzyskać płaskie ciastka. Gdy blacha będzie pełna, wsunąć ją do piekarnika. Piec ciastka przez 8 minut, a następnie wyjąć z piecza i pozostawić do wyschnięcia. Można zjadać je bez dodatków albo posypać cukrem pudrem. Ciasteczka z Nutelli to idealna przekąska dla każdego malucha.