Jak zrobić słodkie krówki-mordoklejki?

Opiekun artykułu: maryss
Advertising
Jak zrobić słodkie krówki-mordoklejki?

Jak zrobić słodkie krówki-mordoklejki?

Największą frajdą dzieciństwa były krówki, które ciągnęły się po ugryzieniu oraz zalepiały skutecznie całe usta. Kupowanie krówek w sklepie to prawdziwa loteria, mogą być ciągnące się, a mogą być zwykłe, które łatwo pogryźć. Jeśli tęskni się za smakiem dzieciństwa i intensywną słodyczą, najlepiej przygotować mordoklejki samodzielnie. Z podanym poniżej przepisem uda się to bardzo szybko.

Advertising
Advertising
Wskazówki:

Krówki mogą być wspaniałym prezentem dla bliskiej osoby. Wystarczy owinąć każdą kostkę w folię przezroczystą, niczym cukierek ze sklepu.

  • Co jest ci potrzebne?

    Co jest ci potrzebne?

    Do przyrządzenia smacznych krówek niezbędnych jest tylko kilka składników, łatwo dostępnych w każdym sklepie. Są to:
    * 2/3 szklanki cukru,
    * 50 g masła,
    * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego.
    Należy uzbroić się również w cierpliwość, ponieważ masa krówkowa musi być mieszana dłuższy czas, aby nie doszło do przypalenia się.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Przygotować patelnię o wyższych brzegach. Otworzyć puszkę mleka i przelać zawartość na patelnię. Dosypać cukier oraz cukier waniliowy, po czym postawić patelnię na palniku i zacząć podgrzewać masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Cały czas mieszając – silikonową albo plastikową łyżką – czekać, aż masa zacznie gęstnieć, przybierając powoli zloty kolor. Gdy zmieni barwę, dodać do niej masło. Najlepiej, by masło miało temperaturę pokojową, łatwiej zmiesza się z masą na patelni. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Foremkę do pieczenia ciasta – kwadratową lub prostokątną – wyłożyć folią aluminiową, bardzo dokładnie dociskając ją do boków oraz dna.Przelać do formy masę, rozprowadzając ją łyżką lub łopatką po całej jej powierzchni. Gdy masa ostudzi się do temperatury pokojowej, można włożyć ją do lodówki na przynajmniej 5 – 6 godzin. Po tym czasie można pokroić ją na kostki lub prostokąty.Zarówno masę w całości, jak również pokrojoną należy cały czas przechowywać w lodówce, żeby nie przybrała zbyt płynnej konsystencji.