Przepis na pizzę z patelni

Przepis na pizzę z patelni
Każdemu z nas będzie trudno znaleźć w swoim otoczeniu osobę, która nie lubiłaby pizzy. Jest to chyba najbardziej lubiana na świecie potrawa, w której można się zakochać już od pierwszego kęsa, jeśli tylko jest dobrze przyrządzona. A to wszystko za sprawą pysznego ciasta, aromatycznego sosu pomidorowego oraz dobrej jakości sera. Dodatkowo, ten podstawowy przepis na pizzę bardzo łatwo jest modyfikować, dodając te produkty, które chętnie by się zjadło. I tak, pizzę można przyrządzić z pieczarkami, szynką, salami, kiełbasą, cebulą, kukurydzą, kurczakiem, ananasem, owocami morza, papryczkami chili… I wieloma innymi dodatkami, które chcielibyśmy zobaczyć na tym pszennym placku. Pizzę najczęściej zamawiamy i zjadamy na obiad lub kolację. Czasami zdarza nam się ją przyrządzić w domu, ale nigdy na śniadanie, gdyż czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta i samego pieczenia jest po prostu za długi. Można jednak przyrządzić pizzę szybko i bez piekarnika. W jaki sposób? Przekonajcie się sami.
2 duże porcje
Na ciasto:
Na sos:
Na pizzę:
Wyrabianie ciasta
W pierwszej kolejności należy zabrać się za wyrabianie ciasta. Ponieważ chcemy, by wszystko działo się szybko, to zamiast świeżych drożdży użyjemy tych instant, z małej torebeczki.
W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, drożdże instant, oliwę z oliwek, sól oraz wodę (wlewaj ją stopniowo, żeby zobaczyć, kiedy będzie jej już wystarczająco). Całość zacznij wyrabiać. Gnieć ciasto przez kilka minut, aż poczujesz, że jest elastyczne. Przykryj je i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie zajmij się przygotowaniem dodatków.
Dodatki
Do miski wlej trzy czwarte małego słoiczka koncentratu pomidorowego dobrej jakości. Dodaj szczyptę suszonego oregano, bazylii, soli, pieprzu oraz cukru. Potem dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec spróbuj sosu i w razie konieczności dopraw go jeszcze.
Na tarce o małych oczkach zetrzyj żółty ser. Oliwki pokrój na okrągłe plasterki. Uszykuj salami.
Smażenie
Na ogniu postaw suchą patelnię. Pozwól jej się bardzo dobrze rozgrzać.Podrośnięte ciasto podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj tak, by utworzyć kształt okręgu. Jeśli ci się nie uda, pomóż sobie talerzem i „wytnij” okrągły placek. Połóż ciasto na rozgrzanej patelni i smaż je przez około 3 – 4 minuty. Sprawdź, czy od spodu się zarumieniło. Jeśli tak, to przerzuć placek na drugą stronę i posmaruj go sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi. Następnie wysyp ser, salami i oliwki, a patelnię przykryj pokrywką. Smaż placek na małym ogniu przez około 4 minuty, aż do całkowitego rozpuszczenia sera. Tak samo postępuj w przypadku drugiego placka. Pizza z patelni jest gotowa. Podawaj ją z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!