Jak przyrządzić smażoną cukinię?
Jak przyrządzić smażoną cukinię?
Cukinia, zielona i soczysta, jest doskonałym dodatkiem do obiadu, jak również przekąską na kolację. Stanowi zdrowy dodatek do diety, który warto jadać, korzystając z jego dobroczynnych właściwości. Zarówno latem, jak i jesienią można objadać się cukinią oraz warto z tego korzystać – dla siebie, dla smaku, dla swojego zdrowia. Oto podpowiedź, w jaki sposób zrobić smaczną cukinię z patelni.
Potrzebne składniki spożywcze
Zrobienie smażonego dania z cukinii nie jest przesadnie skomplikowane, jednak potrzebne są do tego odpowiednie produkty spożywcze, w tym:
* 1 cukinia,
* 1 szklanka oliwy z oliwek,
* 1/4 łyżeczki pieprzu,
* 1 łyżeczka soli,
* 3 i 1/2 łyżki mąki.
Krok pierwszy
Cukinię dokładnie umyć. Odciąć końcówkę warzywa, po czym przeciąć je na pół. Nie jest konieczne obieranie jej ze skórki, ponieważ jest jadalna, zwłaszcza po przysmażeniu. Każdą z połówek przekroić jeszcze na pół, a uzyskane paski kroić na dalsze części – paseczki, aż do skrojenia całości.
Krok drugi
Po zakończeniu krojenia cukinia powinna przypominać cieniutkie paseczki, niczym po ścięciu jej na tarce. Przełożyć całość do miski, a następnie posolić oraz popieprzyć, żeby warzywo nabrało odpowiedniego smaku. Pozostawić na 30 minut i odcisnąć nadmiar soku. Posypać całą cukinię przygotowaną mąką i wymieszać, żeby całość została nią obleczona.
Krok trzeci
W rondelku, w woku lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić na nią cukinię, smażąc jak frytki. Trzeba jednak pamiętać, że cukinii wystarczą jedynie 1 – 2 minuty, żeby przybrać odpowiednią konsystencję oraz kolor. Gotową cukinię przekładać na ręcznik papierowy. Nadmiar tłuszczu odcisnąć, po czym zabrać się do jedzenia. Smacznego!