Przepis na roladki z kurczaka z różnymi dodatkami
Przepis na roladki z kurczaka z różnymi dodatkami
Jeśli przygotowujemy kurczaka, czy to na zwykły, codzienny obiad, czy też na jakąś uroczystość, to zazwyczaj decydujemy się albo na panierowane i smażone piersi albo pieczone skrzydełka czy udka w marynacie. Taka jest kulinarna rzeczywistość w większości domów. Jednak można przygotować także zupełnie inną wersję tego najbardziej popularnego mięsa, bez panierki i słonych marynat. Będzie to wersja doskonała zwłaszcza dla osób, które są na diecie, a chciałyby na przykład na świątecznym stole znaleźć coś dla siebie. Ten aromatyczny i soczysty kurczak w kilku odsłonach z pewnością przypadnie ci do gustu. Spróbuj go koniecznie!
Wersja I:
Wersja II:
Wersja III:
Przygotowanie piersi
Przyrządzimy trzy wersje tej roladki z kurczaka, ale baza w każdej z nich będzie taka sama.Weź trzy podwójne piersi z kurczaka, czyli inaczej mówiąc, sześć pojedynczych. Każdą z nich musisz oczyścić z białych błonek oraz ewentualnych pozostałości kostnych. Potem przekrój wzdłuż każdą pierś z kurczaka, zaczynając od miejsca, gdzie jest najgrubsza, i rozłóż je na desce do krojenia. Następnie przykryj piersi folią i rozbij je delikatnie w taki sposób, by utworzyły podłużne płaty, wprost idealne do zwijania. Teraz każdą z tych piersi dobrze dopraw pieprzem oraz solą. Baza gotowa.
Wersja 1: z suszonymi pomidorami i oliwkami
Pierwsza wersja spodoba się tym, którzy lubią połączenie suszonych pomidorów z zalewy i charakterystycznego smaku czarnych oliwek. Na dwie piersi połóż po dwa lub trzy suszone pomidory, odsączając je z zalewy, a następne posyp je pokrojonymi w plastry oliwkami. Tak przygotowane filety zawiń ciasno, a potem równie ciasno zawiń je folią i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę (może być więcej). Potem rozgrzej na patelni łyżkę oliwy z oliwek lub trochę masła i podsmaż roladkę (bez folii!) z jednej i drugiej strony na złoto. Potem przełóż roladki do naczynia żaroodpornego i polej tłuszczem, który został na patelni. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Przed podaniem pokrój w 3 – 4 plastry. Smacznego!
Wersja II: ze szpinakiem i fetą
Następnym pomysł na roladkę przypadnie do gustu osobom, które lubią słoność fety i smak szpinaku. Szpinak podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek i dopraw go pieprzem, a także ząbkiem czosnku. Podsmażaj tak długo, aż odparuje z niego woda (jeśli był rozmrożony) i dopiero wtedy dodaj pokruszoną fetę. Następnie posmaruj cały filet z kurczaka tym farszem i zawiń, a potem owiń folią. Następnie postępuj tak, jak w przypadku pierwszej wersji. Smacznego!
Wersja III: z pieczarkami i cebulą
Na patelni rozgrzej trochę oleju lub masła i zeszklij posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodaj pieczarki, także drobno posiekane, i dopraw je solą i pieprzem. Kiedy odparuje cała woda, farsz będzie gotowy. Nałóż go na każdy filet i postępuj, jak w przypadku pierwszej wersji. Smacznego!